Μετά το καλοκαίρι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα Airbnb

Μετά το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν θα έρθει το νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, τύπου Airbnb, για το οποίο ήδη το κυβερνητικό επιτελείο έχει προϊδεάσει ότι θέλει να υπάρχει συνολική ρύθμιση.

Το νέο πλαίσιο που αφορά δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που μισθώνουν τις ιδιοκτησίες τους σε τουρίστες, θα επέλθει κατόπιν της επεξεργασίας που θα υπάρξει από περισσότερα υπουργεία (Οικονομικών, Τουρισμού κ.ά.).

Πρώτο μέλημα του νέου κυβερνητικού επιτελείου είναι να παταχθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι με βάση τις εκτιμήσεις από το μέτωπο των ίδιων των ιδιοκτητών, περίπου 1 στα 3 σπίτια, αυτή την στιγμή, δεν διαθέτουν αριθμό μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).

Ειδικότερα σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαχειριστών Ακινήτων ΠΑΣΥΔΑ από τα 90.000 και πλέον σπίτια που βρίσκονται στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα, την Aibnb, κοντά στις 30.000 με 35.000 υπολογίζεται ότι δεν έχουν ΑΜΑ.

Από την πλευρά της και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσα από ελέγχους που διενήργησε πριν από λίγες ημέρες, «έπιασε» περι τις 20.000 ιδιοκτησίες οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί.

Πιο πολύπλοκο και παραγοντικό είναι το θέμα του αν θα τεθούν περιορισμοί για τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, τόσο ως προ το χρόνο όσο και ως προς τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πιο έντονο πρόβλημα, λόγω αύξησης ενοικίων και αδυναμίας δημοσίων λειτουργών (π.χ καθηγητών, αστυνομικών) να βρουν κατοικίες στο τέλος και στην αρχή της τουριστικής σεζόν σε προσιτές τιμές.

Το θέμα των περιορισμών ενδιαφέρει όλες τις πλευρές, ενώ η πρώτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με τους εκπροσώπους των διαχειριστών ακινήτων που μισθώνονται βραχυπρόθεσμα, είχε χαρακτήρα συνάντησης γνωριμίας και ήταν καθαρά αναγνωριστική, προκειμένου η νέα ηγεσία του υπουργείου να γνωρίζει και τις θέσεις των φορέων για το ζήτημα.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες δεν συζητήθηκε το θέμα των περιορισμών ως προς τις περιοχές που αντιμετωπίζουν ζητήματα υψηλών ενοικίων για μακροχρόνιες μισθώσεις ( πχ Κουκάκι, Σαντορίνη, Χανιά κ.α) ενώ οι διαχειριστές εξέθεσαν τις απόψεις τους περισσότερο για το θέμα του χρονικού περιορισμού των 90 ημερών, όπως είχε συζητηθεί και προ διετίας από το προηγούμενο κυβερνητικό επιτελείο, όταν στην ηγεσία του υπ. Τουρισμού ήταν η νυν ευρωβουλευτής, κυρία Έλενα Κουντουρά.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά Νέα