Η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγή ύψους 2,4 δισ. δολαρίων για τον ρόλο της στον εμφύλιο πόλεμο της Αιθιοπίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κένυας, το οποίο έκρινε ότι η υπόθεση μπορεί να εκδικαστεί στη χώρα.
Στην αγωγή τους, δύο Αιθίοπες πολίτες, ζητούν από το Facebook να αλλάξει τον αλγόριθμό του ώστε να σταματήσει να προωθεί περιεχόμενο που υποκινεί σε βία, καθώς και να προσλάβει περισσότερους συντονιστές στην Αφρική. Παράλληλα, ζητούν τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημίωσης ύψους 2,4 δισ. δολαρίων για τα θύματα της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα.
Ένας από τους ενάγοντες είναι ο γιος του καθηγητή Μιρεάγκ Αμάρε Άμπρα, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, αφού είχε προηγηθεί στοχοποίησή του μέσω αναρτήσεων στο Facebook που υποκινούσαν σε βία. Παρά τις καταγγελίες, το περιεχόμενο δεν αφαιρέθηκε εγκαίρως. Ο Άμπρα δέχθηκε ένοπλη επίθεση έξω από το σπίτι του και πέθανε αβοήθητος, καθώς οι απειλές των δραστών απέτρεψαν τους μάρτυρες από το να παρέμβουν. Ο δεύτερος ενάγων είναι ο Φισεχά Τέκλε, πρώην ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος είχε δημοσιεύσει αναφορές για τη βία στην περιοχή Τιγκράι της βόρειας Αιθιοπίας και δέχθηκε απειλές στο Facebook.
Η Meta υποστήριξε ότι τα δικαστήρια της Κένυας, όπου βρίσκονταν οι διαχειριστές περιεχομένου του Facebook για την Αιθιοπία εκείνη την περίοδο, δεν έχουν δικαιοδοσία στην υπόθεση. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ναϊρόμπι έκρινε την Πέμπτη ότι η υπόθεση εμπίπτει στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της Κένυας.
«Είμαι ευγνώμων για τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου. Είναι ντροπιαστικό που η Meta υποστηρίζει πως δεν πρέπει να υπόκειται στο κράτος δικαίου στην Κένυα. Οι ζωές των Αφρικανών έχουν αξία» δήλωσε ο Άμπραχαμ Μιρεάγκ, γιος του δολοφονημένου καθηγητή.
Ο Τέκλε, από την πλευρά του, ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στην Αιθιοπία λόγω της αδυναμίας της Meta να διασφαλίσει την ασφάλειά του στο Facebook.
«Η Meta δεν μπορεί να αναιρέσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει, αλλά μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εποπτεύει το επικίνδυνο περιεχόμενο σε όλες τις πλατφόρμες της, ώστε κανείς άλλος να μην περάσει αυτά που πέρασα εγώ. Ανυπομονώ να ακουστεί η υπόθεση στο δικαστήριο στην πλήρη της έκταση» δήλωσε.
Η υπόθεση υποστηρίζεται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως η Foxglove και η Διεθνής Αμνηστία, ενώ μεταξύ των εναγόντων είναι και το Ινστιτούτο Katiba — μια κενυατική ΜΚΟ με εστιάζει στο σύνταγμα της χώρας.
Το 2022, έρευνα του Bureau of Investigative Journalism και της εφημερίδας Observer αποκάλυψε ότι το Facebook επέτρεπε την ανάρτηση περιεχομένου που υποκινούσε σε βία και διακινούσε ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση, παρότι γνώριζε ότι αυτό ενίσχυε τις εντάσεις στην περιοχή Τιγκράι.
Η Meta τότε απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι είχε «επενδύσει σε μέτρα ασφάλειας και προστασίας» για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και της εμπρηστικής γλώσσας, ενώ είχε λάβει «επιθετικά μέτρα για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης» στην Αιθιοπία.
ΠΗΓΗ: Guardian