Παγκόσμιος συναγερμός-Τι είναι γνωστό για το πλήγμα του Ισραήλ

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν, καθώς αναφέρθηκαν εκρήξεις στον ουρανό πάνω από τις πόλεις Ισφαχάν και Ταμπρίζ, ενώ η ιρανική κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει την κλίμακα της επίθεσης.

Αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, χωρίς πάντως να περιγράψουν την κλίμακα ή τη φύση των επιχειρήσεων αυτών.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από την επαρχία Ισφαχάν τις πρώτες πρωινές ώρες, παρουσιάζοντας live εικόνες από την πρωινή κυκλοφορία στην πόλη Ισφαχάν μετά την ανατολή του ηλίου για να δείξουν ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη.

Όπως υποστήριξε ο Σιαβός Μιχαντούστ, ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού, οι κρότοι που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας στο Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου».

Το ειδησεογραφικό κανάλι N12 του Ισραήλ μετέδωσε ότι το Ισραήλ έπληξε επίσης στόχους στο Ιράκ και τη Συρία και αναφέρθηκαν εκρήξεις και στις δύο αυτές χώρες.

Πιο αναλυτικά:

Το Ισραήλ προχώρησε σε πλήγμα αντιποίνων στο Ιράν, όπως είχε προειδοποιήσει ότι θα έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έπειτα από την ιρανική επίθεση το Σαββατοκύριακο.

Προηγήθηκε ενημέρωση των ΗΠΑ σχετικά με την επιχείρηση, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ακούστηκαν «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Απόλυτα ασφαλείς» οι πυρηνικές εγκαταστάσεις
Το Ισφαχάν αποτελεί «κέντρο» στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο Tasnim διαβεβαίωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι «απόλυτα ασφαλείς».

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, καταστράφηκαν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετά την ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας της χώρας, ενώ αρκετές πτήσεις έχουν εκτραπεί γύρω από τον εναέριο χώρο του Ιράν.

Ο ισραηλινός στρατός και το Πεντάγωνο έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσουν.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν, και ότι στους στόχους δεν περιλαμβάνονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για βομβαρδισμό στο Ιράν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση με πάνω από 350 πυραύλους και drones στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Αρκετά drones «καταρρίφθηκαν» από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες. όμως, τουλάχιστον «μέχρι στιγμής», δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους, υποστήριξε εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ.

Ανταλλαγή επιθέσεων έπειτα από δεκαετίες σκιώδους πολέμου
Τα φερόμενα αντίποινα το πρωί της Παρασκευής αποτελούν την τελευταία σε μία σειρά από επιθέσεις που αντάλλαξαν οι δύο περιφερειακοί εχθροί τις τελευταίες εβδομάδες, περνώντας τις κόκκινες γραμμές έπειτα από μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δεσμευτεί ότι η χώρα του θα απαντούσε αφότου το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου.

Η ενέργεια της Τεχεράνης, που αποτέλεσε το πρώτο της χτύπημα σε ισραηλινό έδαφος, ήρθε ως αντίποινα για φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία της Τεχεράνης στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Οι ανταλλαγές επιθέσεων αποτελούν μέρος της ευρύτερης κλιμάκωσης μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν μακριά ιστορία με επιθέσεις από ξηρά, θάλασσα, αέρα και κυβερνοχώρο.

1979 – Ο φιλοδυτικός ηγέτης του Ιράν Μοχάμεντ Ρέζα Σαχ, ο οποίος θεωρούσε το Ισραήλ σύμμαχο, απομακρύνεται από την εξουσία με Ισλαμική Επανάσταση που εγκαθιστά νέο θεοκρατικό καθεστώς με ιδεολογικό προσανατολισμό την αντίθεση στο Ισραήλ.

1982 – Καθώς το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνεργάζονται με άλλους σιίτες μουσουλμάνους εκεί για να ιδρύσουν τη Χεζμπολάχ. Για το Ισραήλ η οργάνωση ενόπλων θα αποτελέσει τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο στα σύνορά του.

1983 – Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ οργανώνει βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας για να εκδιώξει δυτικές και ισραηλινές δυνάμεις από τον Λίβανο. Τον Νοέμβριο αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά εισέρχεται στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού. Το Ισραήλ αργότερα αποσύρθηκε από μεγάλο μέρος του Λιβάνου.

1992-94 – Η Αργεντινή και το Ισραήλ κατηγορούν το Ιράν και τη Χεζμπολάχ ότι βρίσκονται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Μπουένος Αϊρες το 1992 και σε εβραϊκό κέντρο στην πόλη το 1994, καθεμία από τις οποίες σκότωσε δεκάδες ανθρώπους.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ αρνούνται την ευθύνη.

2002 – Η αποκάλυψη ότι το Ιράν διαθέτει μυστικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου δημιουργεί ανησυχίες ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, κάτι που αρνείται. Το Ισραήλ ζητά σκληρά μέτρα κατά της Τεχεράνης.

2006 – Το Ισραήλ αντιμετωπίζει τη Χεζμπολάχ σε πόλεμο διάρκειας ενός μήνα στον Λίβανο, αλλά δεν είναι σε θέση να συντρίψει τη βαριά οπλισμένη οργάνωση.

2009 – Σε ομιλία του, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αποκαλεί το Ισραήλ «επικίνδυνο και θανατηφόρο καρκίνο».

2010 – Ο Stuxnet, κακόβουλος ιός υπολογιστή που εκτιμάται ευρέως ότι αναπτύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, χρησιμοποιήθηκε για επίθεση σε εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στην πυρηνική τοποθεσία Natanz του Ιράν. Ηταν η πρώτη δημοσίως γνωστή κυβερνοεπίθεση σε βιομηχανικά μηχανήματα.

2012 – Ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μοσταφά Αχμαντί-Ροσάν σκοτώθηκε από βόμβα που τοποθέτησε στο αυτοκίνητό του μοτοσικλετιστής στην Τεχεράνη. Αξιωματούχος της πόλης κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση.

2018 – Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρετίζει την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις έπειτα από χρόνια πίεσης κατά της συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση Τραμπ «ιστορική κίνηση».

Τον Μάιο το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έπληξε ιρανικές στρατιωτικές υποδομές στη Συρία – όπου η Τεχεράνη υποστήριζε τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ στον εμφύλιο πόλεμο – αφότου οι ιρανικές δυνάμεις εκεί εκτόξευσαν ρουκέτες προς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν.

2020 – Το Ισραήλ καλωσορίζει τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή βραχίονα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βαγδάτη. Το Ιράν αντεπιτίθεται με πυραυλικές επιθέσεις σε ιρακινές βάσεις που στεγάζουν αμερικανικά στρατεύματα. Περίπου 100 στρατιωτικοί των ΗΠΑ τραυματίστηκαν.

2021 – Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του Μοχσέν Φακχριζαντέχ, ο οποίος θεωρείται από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ως ο εγκέφαλος κρυφού ιρανικού προγράμματος για την ανάπτυξη ικανότητας πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη έχει από καιρό αρνηθεί οποιαδήποτε τέτοια φιλοδοξία.

2022 – Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιάιρ Λαπίντ υπογράφουν κοινή δέσμευση να αντιταχθούν στα πυρηνικά όπλα του Ιράν σε επίδειξη ενότητας από τους δύο συμμάχους που διχάζονται ως προς τη διπλωματική αντιμετώπιση της Τεχεράνη.

Το εγχείρημα, μέρος της «Διακήρυξης της Ιερουσαλήμ» κατά την πρώτη επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ ως προέδρου, έγινε μια ημέρα αφότου είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι ήταν ανοιχτός στη χρήση βίας «έσχατης ανάγκης» κατά του Ιράν – προφανής κίνηση για την ικανοποίηση των εκκλήσεων του Ισραήλ για «αξιόπιστη στρατιωτική απειλή» από τις παγκόσμιες δυνάμεις.

2024 – Φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό σκοτώνει επτά αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων διοικητών. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη.

Το Ιράν απαντά με μπαράζ drones και πυραύλων σε μία άνευ προηγουμένου άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος στις 13 Απριλίου. Αυτό ώθησε το Ισραήλ να εξαπολύσει επίθεση στο ιρανικό έδαφος στις 19 Απριλίου, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Πηγές: Reuters, AFP, AP

Νωρίτερα σήμερα το πρωί το indicator.gr έγραψε:

Μέση Ανατολή: Ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματος να αμυνθεί» έναντι του Ιράν, μετά την ιρανική επίθεση του Σαββατοκύριακου με πάνω από 350 drones και πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον της ισραηλινής επικράτειάς, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει.

Δεν έδωσε καμιά πληροφορία ούτε για τα μέσα, ούτε την ημερομηνία, ούτε τους στόχους ενδεχόμενης επιχείρησης ανταπόδοσης.

Στο μεταξύ, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μεταδίδει ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), προσθέτοντας ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός και ότι «διενεργούνται έρευνες».

Το Ιράν ανέστειλε τις πτήσεις πάνω από πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής πόλης Ισφαχάν.

«Οι πτήσεις πάνω από τις πόλεις Ισφαχάν, Σιράζ και Τεχεράνης έχουν ανασταλεί», αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Κανένα σχόλιο προς το παρόν» από τον στρατό του Ισραήλ
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κοντά στην Ισφαχάν είναι «απόλυτα ασφαλείς»
Την ίδια ώρα οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, είναι «απόλυτα ασφαλείς», διαβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην περιοχή.

«Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης περί συμβάντος στις εγκαταστάσεις αυτές είναι λαθεμένες», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο «αξιόπιστες πηγές» του.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα