Μεσανατολικό – Διεθνές Δικαστήριο: Ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα “ως όπλο πολέμου”

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης δήλωσε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ως “όπλο πολέμου”.

“Η πείνα είναι εδώ. Η ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου”, δήλωσε ενώπιον των δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου ο Άμαρ Χιτζάζι εκπρόσωπος της Παλαιστίνης σε διεθνείς οργανισμούς.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ επέκρινε σήμερα “τον συστηματικό διωγμό” του Ισραήλ.

Ο Σάαρ εκτίμησε ότι η διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο εντάσσεται “στο πλαίσιο του συστηματικού διωγμού και της απονομιμοποίησης του Ισραήλ”.

Παράλληλα ο Ισραηλινός υπουργός επέκρινε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και εκτίμησε ότι “ο ΟΗΕ και η UNRWA θα έπρεπε να βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου σήμερα και όχι το Ισραήλ”, αναφερόμενος στην υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκίνησε σήμερα μία εβδομάδα ακροάσεων για τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, περισσότερες από 50 ημέρες αφότου ο ισραηλινός στρατός επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας απαγορεύοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εκτός από την Παλαιστίνη άλλες 38 χώρες –ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία—όπως και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους ενώπιον των 15 δικαστών.

Το Ισραήλ δεν συμμετέχει στη διαδικασία, αλλά οι ΗΠΑ, βασικός του σύμμαχος, θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους την Τετάρτη.

“Όλα τα αρτοποιεία στη Γάζα που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ αναγκάστηκαν να κλείσουν. Εννέα Παλαιστίνιοι στους δέκα δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό”, τόνισε ο Χιτζάζι. “Οι έδρες του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανώσεων είναι άδειες”, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ ελέγχει όλες τις εισροές διεθνούς βοήθειας, ζωτικής σημασίας για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας όπου εκτυλίσσεται πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, και τις έχει διακόψει από τις 2 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από την κατάρρευση μιας εύθραυστης εκεχειρίας που διήρκεσε 15 μήνες.

Τον Δεκέμβριο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει με μεγάλη πλειοψηφία απόφαση, την οποία είχε καταθέσει η Νορβηγία, η οποία ζητούσε από το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει γνωμοδότηση σχετικά με τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

Το Διεθνές Δικαστήριο καλείται να διευκρινίσει τι υποχρεούται να κάνει το Ισραήλ αναφορικά με την παρουσία του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του, όπως και αναφορικά με διεθνείς οργανισμούς ή οργανισμούς τρίτων κρατών προκειμένου “να διασφαλίσει και να διευκολύνει την απρόσκοπτη παράδοση έκτακτων προμηθειών, απαραίτητων για την επιβίωση του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού”.

Οι γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά μπορούν να ενισχύσουν τη διπλωματική πίεση επί του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα