Μέσα στον Μάιο το επόμενο αίτημα δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης– Το σχέδιο πρόσβασης των ΜμΕ στο τραπεζικό σύστημα

Στα επόμενα βήματα αναφορικά με τα αιτήματα δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στα χρηματοδοτικά σχήματα με τα οποία επιχειρεί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχιερήσεις, τη ρευστότητα, τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη Τύπου για τα Επενδυτικά εργαλεία.

Αναφέρθηκε στο 4ο αίτημα για το δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης που κατατέθηκε χθες και είπε πως εντός του Μαΐου θα κατατεθεί και το ανάλογο αίτημα για τις επιδοτήσεις. Επίσης πως το 5ο αίτημα για δάνεια και επιδοτήσεις θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

Η παρουσίαση αφορά στις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ), στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).

Η δίκαιη μετάβαση

Για το πρόγραμμα ΔΑΜ ανέφερε πως είναι το πρώτο πρόγραμμα αξίας 1,6 δισ. ευρώ που στόχο έχει την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και την Κεντρική Πελοπόννησο. Συνολικά οι προσκλήσεις φτάνουν στο 44% και οι εντάξεις φτάνουν στο 14% των πόρων, ανέφερε. Με διπλασιασμό των επιδόσεων το τελευταίο διάστημα. Στα 25 εκατ. φτάνουν οι πληρωμές, ενώ είναι ένα από τα τρία προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που έχουν δαπάνες. Ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε προγράμματα που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, για την παροχή ρευστότητας μέσω της ΕΑΤ αλλά και σε σχέση με την στήριξη της απασχόλησης.

Αναφορικά με την ΕΑΤ στόχος είναι είπε η διεύρυνση της περιμέτρου που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Περιέγραψε τις δράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά και αυτές που δρομολογούνται. Κεντρικός είναι ο ρόλος του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ανέφερε περιγράφοντας τις δράσεις του που δρομολογούνται.

Για την ΕΑΤΕ ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως διαχειρίζονται κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, με 8 ανοικτές προσκλήσεις. Η μόχλευση των συνολικών επενδύσεων είναι 3,5-5 και συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη επενδύσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Στόχος είναι οι εξαγωγές να αυξήσουν και άλλο την συμμετοχή τους στο ΑΕΠ ανέφερε. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 υπάρχουν 28-30 επενδυτικά σχήματα και συνολικές δεσμεύσεις έως 800 εκατ ευρώ και συνολικά κεφάλαια έως 1,8 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της ΕΑΤΕ παρουσίασαν τις δράσεις που δρομολογούνται εκτιμώντας πως έως το τέλος του έτους θα υπάρχουν 36 σχήματα. Μπαίνουν πλέον και νέα επενδυτικά ταμεία με μεγάλα ποσά, ανέφεραν. Περιέγραψαν πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, αλλά και σε ελληνικά κεφάλαια που είχαν «φύγει» στο εξωτερικό.

insider.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα