Site icon The Indicator

Μερτς: Η ΕΕ θα πρέπει “ιδανικά” να καταργήσει τον νόμο για την αλυσίδα εφοδιασμού

Ο Φρίντριχ Μερτς ζήτησε την κατάργηση του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας, αν και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης συνασπισμού του δήλωσε ότι το Βερολίνο θέλει να “περιορίσει” τη νομοθεσία, αλλά όχι να την καταργήσει.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι ο νόμος, ο οποίος απαιτεί από τις μεγαλύτερες εταιρείες να ελέγχουν εάν οι προμηθευτές τους χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία ή προκαλούν περιβαλλοντική ζημία, θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα του μπλοκ να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Τα σχόλια του Μερτς προχωρούν περισσότερο στη στάση της Γερμανίας σχετικά με το θέμα από ό,τι ο εταίρος του στον συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι επιθυμούν τη διατήρηση του νόμου, αλλά δεν είναι σαφές αν μπορεί να πείσει όλους τους ενδιαφερόμενους να συμφωνήσουν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο νόμος πρέπει να “φύγει από το τραπέζι”, 10 ημέρες αφότου ο Μερτς ζήτησε την κατάργησή του κατά την πρώτη του επίσκεψη ως καγκελάριος στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος του Μερτς, Στέφαν Κορνέλιους, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, για τη μεταρρύθμιση του νόμου.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Επιτροπής της ΕΕ για τη μείωση της γραφειοκρατίας, “ο στόχος είναι να περιοριστεί η νομοθεσία για την αλυσίδα εφοδιασμού”, πρόσθεσε ο Kornelius.

Ο Μερτς, μιλώντας σε εκδήλωση του κατασκευαστικού κλάδου, επανέλαβε τις εκκλήσεις για την κατάργησή του ή τουλάχιστον τη μεταρρύθμισή του.

“… κανείς μας δεν θέλει την παιδική εργασία ούτε θέλει να την επιτρέψει. Ότι θέλουμε να διατηρήσουμε τις συνθήκες εργασίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα – κανείς δεν θέλει να το αμφισβητήσει αυτό, ακόμη και εκείνοι που, όπως εγώ, πιστεύουν ότι ο εθνικός νόμος πρέπει να καταργηθεί, όπως θα έπρεπε, ιδανικά, και η ευρωπαϊκή οδηγία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Πρέπει να διευκρινιστεί ότι εμπιστευόμαστε θεμελιωδώς τις εταιρείες”, είπε, προσθέτοντας ότι “η νομοθεσία της ΕΕ πρέπει τουλάχιστον να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων, ώστε… να εξαλειφθεί αυτή η θεμελιώδης δυσπιστία”.

Υπό την πίεση της Γαλλίας, η οποία κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο μια πρόταση για την επιβράδυνση της εφαρμογής των πράσινων κανονισμών και την επ’ αόριστον καθυστέρηση του νόμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη προτείνει περικοπές στον νόμο για τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Αλλά πριν από τις παρεμβάσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, η πλήρης κατάργηση δεν ήταν στο τραπέζι, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Στην τρέχουσα μορφή του, ο νόμος της ΕΕ θα αρχίσει να επιβάλλει από το 2027 υποχρεώσεις στις εταιρείες να εντοπίζουν και να διορθώνουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικά ζητήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται τις προτεινόμενες αλλαγές στην πολιτική και ήλπιζαν να καταλήξουν σε συμφωνία τους επόμενους μήνες.

Οι εκλογές του Φεβρουαρίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ωστόσο, που έφεραν στην εξουσία στη Γερμανία τον οικονομικό φιλελεύθερο Μερτς, άλλαξαν τον τόνο της συζήτησης.

Exit mobile version