Μέρκελ: Έρχεται στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες εκτός απροόπτου θα είναι η τελευταία, στην οποία θα συμμετάσχει η Άνγκελα Μέρκελ. Το τέλος εποχής της Μέρκελ στην Ευρώπη έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που οι τουρκικές προκλήσεις ολοένα και εντείνονται. Ο Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει μέρα με τη μέρα να τραβάει το σχοινί, δοκιμάζοντας τα νεύρα και τις αντοχές των Ευρωπαίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρότι απρόθυμη, αναπόφευκτα θα βρεθεί ενώπιον αποφάσεων για την Άγκυρα. Ήδη ο Ζοζέ Μπορέλ προανήγγειλε την επιστροφή στο ευρωπαϊκό τραπέζι της λίστα κυρώσεων προς την Τουρκία, μια επιλογή που ήδη συζητείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Σε αυτό το πλαίσιο η έξοδος της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την επιθετική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είτε δια της σιωπής είτε δια των πράξεων της είχε στηρίξει την Άγκυρα, καθιστώντας το Βερολίνο έναν ξεκάθαρο σύμμαχο της Τουρκίας.

Το επόμενο διάστημα μένει να φανεί κατά πόσο θα επηρεάσει η αποχώρηση της κυρίας Μέρκελ τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού θα γνωρίζει ότι θα λείπει από την καγκελαρία η Μέρκελ.

Κάποιοι θεωρούν ότι η απουσία θα λειτουργήσει καταλυτικά προς την κατεύθυνση της λήψης συγκεκριμένων μέτρων από τις Βρυξέλλες εναντίον της Άγκυρας.

Άλλοι εκτιμούν ότι η εξέλιξη στο Βερολίνο δε θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο και ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει «απτόητος» την πορεία του.

Σε κάθε περίπτωση η Γερμανίδα καγκελάριος στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Η κυρία Μέρκελ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να επισκεφθεί την Αθήνα, με αφορμή το τέλος της διαδρομής της στην καγκελαρία. Η καγκελάριος θα επισκεφτεί τη χώρα μας την επόμενη Παρασκευή. Θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό και όλα το ενδιαφέρον στρέφεται στις δηλώσεις που αναμένεται να κάνει επί ελληνικού εδάφους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα