Μενέντεζ: Ελπίζω μετά τις εκλογές να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Tην ελπίδα ότι μετά τις ελληνικές και τουρκικές εκλογές θα υπάρξει μια διαφορετική στάση και οι δύο χώρες θα βρουν τρόπους μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση να λύσουν τα προβλήματα τους εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, στο περιθώριο εκδήλωσης της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη.

Μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, πιστεύετε ότι οι δύο χώρες, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσαν να καθίσουν στο τραπέζι για την επίλυση των διαφορών τους;

«Είναι ελπίδα μου ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Θα δούμε τι θα δώσουν οι τουρκικές εκλογές. Είναι ελπίδα μου πως, πέρα από αυτές τις εκλογές, υπάρχει μια κατανόηση ότι η ειρήνη και η ευημερία δεν έρχονται μέσα από την διαμάχη, αλλά από την ειρήνη και την ασφάλεια. Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα μετά τις εκλογές, όταν η ρητορική εξομαλυνθεί και υπάρξει μια διαφορετική στάση.»

Σας εξέπληξαν τα αποτελέσματα στην Τουρκία;

«Ξέρετε η αλήθεια ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι ηγέτες τους, δεν είναι δουλειά δικιά μου να αποφασίσω. Βλέπω τα αποτελέσματα όπου η συμμαχία της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έχει την δυνατότητα να επηρεάσει την απόφαση των Τούρκων πολιτών, αλλά έχει ένα στενό χρονικό περιθώριο για να το κάνει¨.

Πώς σχολιάζετε τις επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν προς το πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν;

«Ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει τα πάντα και ό,τι θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για να νικήσει. Έχει μια πολυεπίπεδη διαδικασία στην Τουρκία. Έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ, αντίπαλοί του είναι στην φυλακή και έχει το πλεονέκτημα της τουρκικής διακυβέρνησης να υποστηρίζει τους σκοπούς του. Οπότε θα πει και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να κερδίσει και θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα αλλά, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα το ερώτημα είναι πώς η Τουρκία θα προχωρήσει στο μέλλον. Θα είναι ο νατοϊκός σύμμαχος που πάντα θέλαμε να είναι ή θα είναι μέσα στην αναταραχή; Θα το δούμε».

Υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την πώληση των F-35 στην Eλλάδα ;

«Είναι σε μια φάση όπου εγώ έχω ήδη υπογράψει. Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και την αμερικανική κυβέρνηση για την διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα