Μελόνι – Μακρόν: Ψυχρότητα μεταξύ των δύο ηγετών στη σύνοδο των G7

Η Ιταλία κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να αφαιρέσει την αναφορά στην «ασφαλή και νόμιμη άμβλωση» από το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά, προκαλώντας την αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η εσωτερική πολιτική απειλεί να δημιουργήσει ρήγμα στην επίδειξη ενότητας του μπλοκ.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υπερασπίστηκε τη θέση της συντηρητικής κυβέρνησής της και κατηγόρησε τον Μακρόν ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια, λίγες μέρες αφότου προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

«Δεν υπάρχει λόγος να διαφωνούμε για θέματα στα οποία έχουμε ήδη συμφωνήσει εδώ και αρκετό καιρό. Πιστεύω ότι είναι βαθύτατα λάθος, σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές, να κάνουμε εκστρατεία χρησιμοποιώντας ένα πολύτιμο φόρουμ όπως το G7», είπε η Μελόνι στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Ο Μακρόν είπε ότι «λυπάται» για την προσπάθεια της Ιταλίας να αφαιρέσει την αναφορά, λέγοντας σε Ιταλό δημοσιογράφο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ότι η Γαλλία σκοπεύει να «υπερασπιστεί με σθένος» το δικαίωμα στην άμβλωση.

 

«Η Γαλλία μοιράζεται αυτό το όραμα της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δεν είναι ένα όραμα που συμμερίζεται όλο το πολιτικό φάσμα. Λυπάμαι, αλλά το σέβομαι γιατί ήταν η κυρίαρχη επιλογή του λαού σας», είπε.

Η διαμάχη έρχεται καθώς οι ηγέτες της G7 εργάζονται για να καταγράψουν την τελική διατύπωση της ανακοίνωσής τους, το κορυφαίο έγγραφο της φετινής συνόδου κορυφής στην Απουλία, το οποίο καθορίζει τις αξίες και την ατζέντα του μπλοκ για το επόμενο έτος.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τις δύο προηγούμενες συνόδους κορυφής κυρίως για να τονίσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας και να δείξει ότι παραμένει αδιαίρετη απέναντι στις αναζωπυρούμενες παγκόσμιες απειλές.

Όμως, αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές που είδαν ακροδεξιά κόμματα να σημειώνουν κέρδη σε πολλές χώρες – και ενόψει των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών τον Νοέμβριο – τα εθνικά πολιτικά ζητήματα έχουν παρεισφρήσει σε αυτή τη σύνοδο κορυφής περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει καταστήσει την προστασία των δικαιωμάτων στην άμβλωση κεντρικό στοιχείο της προσπάθειας επανεκλογής του, πίεσε να διατηρηθεί η αναφορά στο ανακοινωθέν, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Το ανακοινωθέν της G7 του 2023, μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, ζητούσε «πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις και φροντίδα μετά την άμβλωση». Οι ανακοινώσεις των προηγούμενων συνόδων κορυφής δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «άμβλωση», ζητώντας αντ’ αυτού πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ακριβή διατύπωση δείχνουν πόσο καυτό έχει γίνει το ζήτημα της άμβλωσης στις ΗΠΑ, από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την τροπολογία Roe εναντίον Wade το 2022.

Στην Ιταλία, ωστόσο, η συντηρητική πλατφόρμα της Μελόνι βοήθησε να ωθήσει το κόμμα της Αδελφοί της Ιταλίας στην εξουσία το 2022. Έκτοτε, έχει ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό τη γραμμή της G7 σε γεωπολιτικά ζητήματα, διατηρώντας την υποστήριξη της Ιταλίας για την Ουκρανία, ενώ προωθεί τις σκληρές δεξιές πολιτικές στο εσωτερικό.

Στο παρελθόν είχε αποκαλέσει την άμβλωση «τραγωδία», την παρένθετη μητρότητα «απάνθρωπη» και έχει αφαιρέσει τα ονόματα λεσβιών μητέρων από τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα