Μειωμένος ο PMI στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο

Πιο αδύναμη των προσδοκιών ήταν η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, λόγω της συρρίκνωσης της μεταποίησης, σύμφωνα με την Markit.

Συγκεκριμένα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη υποχώρησε στις 51,5 μονάδες αυτό τον μήνα από την τελική τιμή των 52,2 μονάδων του Ιουνίου, με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters να έχουν κάνει λόγο για 52,1 μονάδες.

«Είναι μια αρκετά απαισιόδοξη εικόνα», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Ο κόσμος λέει ότι αναμένει ο επόμενος χρόνος να είναι δυσκολότερος δεδομένης της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών ανησυχιών, του Brexit που γίνεται μια αυξανόμενη ανησυχία και της κλιμάκωσης των εντάσεων στο εμπόριο».

Στον τομέα των υπηρεσιών ο δείκτης υποχώρησε στις 53,3 μονάδες από τις 53,6 του Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων, ενώ ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 47 από τις 48,5 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013.

Εξάλλου, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για έκτο μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2012. Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 46,4 μονάδες από τις 47,6 και χαμηλότερα από όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν να διατηρηθεί αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούνιο.

Σχετικά Νέα