Site icon The Indicator

Μειωμένα ενοίκια: Άκυρη η ενίσχυση για σχεδόν 75.000 ιδιοκτήτες – Γιατί κόπηκαν

Επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 42,841 εκατ. ευρώ που συμψηφίστηκαν με οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ έλαβαν 227.887 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισέπραξαν «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως τον Αύγουστο.

Ο έλεγχος των δηλώσεων Covid που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  έβγαλε και λαβράκια καθώς εντοπίστηκαν περίπου 75.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών που εμφανίζονται να έχουν εισπράξει κουρεμένο ενοίκιο από τους ενοικιαστές τους οι οποίοι όμως δεν δικαιούνται μείωση κατά 40% του ενοικίου γιατί δεν ανήκουν στους πληττόμενους.

Γιατί κόπηκαν

Συγκεκριμένα για 45.788 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι ο ενοικιαστής επαγγελματικής στέγης δεν ήταν πληττόμενος  ενώ για 28.981 περιπτώσεις ενοικίου κύριας ή φοιτητικής κατοικίας ο εργαζόμενος δεν ήταν σε αναστολή και συνεπώς δεν δικαιούται μειωμένο ενοίκιο.

Επίσης, από την έκπτωση φόρου «κόπηκαν» περίπου 5.000 ιδιοκτήτες είτε γιατί είναι νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν προβλέπεται φορο-έκπτωση, είτε γιατί δεν είχε συμπληρωθεί ΑΦΜ του μισθωτή , είτε γιατί ο εκμισθωτής είχε αποβιώσει.  Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση η ΑΑΔΕ κατ΄αρχήν απέρριψε 3.547 αιτήσεις, αναμένοντας την εμφάνιση των κληρονόμων.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα έως τον Αύγουστο προκύπτει ακόμα:

Για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση του ποσού από το δημόσιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου οι δηλώσεις Covid θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Exit mobile version