Μεικτή η εικόνα στις ευρωαγορές

Μεικτή εικόνα επικρατεί την Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στο ταμπλό, ο Euro Stoxx 600 χάνει 0,04% στις 370,62 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει άνοδο 0,7%, και τον κλάδο πρώτων υλών να υποχωρεί 0,3%.

Στη Γερμανία, ο DAX σημειώνει οριακές απώλειες 0,04%, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,55%, και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,28%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 προσθέτει 0,53% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,27%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού καθώς τα παγκόσμια κρούσματα του ιού έχουν πλέον ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια, με πολλές περιοχές να προσπαθούν να αυξήσουν τα τεστ για να υπολογιστεί η πραγματική κλίμακα της διεθνούς επιδημίας.

Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern δήλωσε ότι θα καθυστερήσει τις γενικές εκλογές καθώς η χώρα ανέφερε για πρώτη φορά μετά από 102 ημέρες, κρούσματα τοπικής μετάδοσης. Η απότομη άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία ώθησε επίσης τον πρωθυπουργό Jean Castex να προειδοποιήσει τη χώρα ότι ακολουθεί “λάθος δρόμο” τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στις ΗΠΑ, τα καθημερινά νέα κρούσματα κορονοϊού φαίνεται να μειώνονται, αν και τα τεστ σε πολλές μεγάλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας, έχουν επίσης μειωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει τα δεδομένα.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο, αν και οι ερευνητές δεν έχουν δημοσιεύσει δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Στα μάκρο, η κατάρρευση της βρετανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020 εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ήταν η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 20,4% το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας την πτώση που γνώρισαν άλλες μεγάλες δυτικές οικονομίες. Την ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχασαν περίπου το 10% της οικονομικής τους παραγωγής, η Ιταλία το 12%, η Γαλλία το 14% και η Ισπανία το 19%. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για πτώση 20,5% του βρετανικού ΑΕΠ. Η βουτιά του β’ τριμήνου ακολουθεί την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,2% το α’ τρίμηνο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα