Μεικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν τα βασικά ασιατικά χρηματιστήρια, με τις αναταράξεις από την μεγαλύτερη κατάρρευση αμερικανικής τράπεζας εδώ και 15 χρόνια να στέλνει “κύματα” ανησυχίας σε όλο τον κόσμο.

Το πτωτικό κλίμα συγκρατήθηκε από τις διαβεβαιώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι η κυβέρνηση θα απορροφήσει και θα “λειάνει” το χρηματοοικονομικό σοκ, εγγυώμενη τις καταθέσεις τόσο στην Silicon Valley Bank, όσο και στη Signature Bank.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,11%, στις 27.832,96 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να ενισχύεται κατά 0,67%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει ισχυρή άνοδο 1,91%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai κερδίζει 1,17%, με τον Shenzen να κινείται επίσης ανοδικά κατά 0,42%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε κατά 0,22%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 “έχασε” 0,50%.

Πέραν των διαβεβαιώσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, οι τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο στην Κίνα λειτούργησαν σταθεροποιητικά. Οι ανακοινώσεις για τα πρόσωπα που καταλαμβάνουν βασικές κρατικές θέσεις, όπως εκείνη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας (PBOC), δείχνουν μια συνέχεια πολιτικής, χωρίς ριζοσπαστικές στροφές.

Πριν αρχίσουν οι συναλλαγές στην Ασία, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας και η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι όλοι οι πελάτες της Silicon Valley Bank θα προστατευτούν και θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους, ενώ ταυτόχροα δημιουργείται πλαίσιο προστασίας των πελατών της τράπεζας, αλλά και συνολικά του τραπεζικού συστήματος ώστε να αποφευχθούν και νέα bank run.

Επίσης αργά το βράδυ της Κυριακής, οι αμερικανικές αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο της Signature Bank, με έδρα την πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην τρίτη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μετά την κατάρρευση δύο τραπεζών, οι ανησυχίες για τη χρηματοοικονομική ευστάθεια και τη ρευστότητα κυριαρχούν στο οικοσύστημα των αγορών, τονίζει ο Stephen Innes, διοικών εταίρος στην SPI Asset Management, με έδρα στο Χονγκ Κονγκ.

“Με τις αγορές να βαδίζουν προς μία περίοδο μεγαλύτερων αναταράξεων, έχοντας από τη μία πλευρά την πληθωριστική κρίση και από την άλλη την τραπεζική “τραγωδία”, δεν είμαστε ακριβώς στην κατάλληλη περίοδο για να μιλούμε για επενδυτική ευφορία”, σημειώνει ο Innes.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα