Μεικτή εικόνα στη Wall Street

Μεικτή εικόνα στη Wall, με τους Dow και S&P 500 να καταγράφουν κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση και τον Nasdaq να κινείται ελαφρώς πτωτικά, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που με την εμφάνιση της πριν από περίπου δέκα ημέρα προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow σημειώνει ράλι άνω των 1.100 μονάδων στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν τις ευκαιρίες στον απόηχο του sell-off μετά την ανακοίνωση για τον εντοπισμό του νέου μεταλλαγμένου στελέχους.

“Θεωρητικά, τόσο ισχυρά κέρδη είναι σημάδι αστάθειας και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι η μεταβλητότητα υποχωρεί και οι φόβοι σταδιακά αρχίζουν να εξασθενούν”, τόνισε σε σημείωμά προς τους πελάτεςο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής της Swissquote.

Η αισιοδοξία στο επενδυτικό κλίμα συντηρείται σήμερα από τα αποτελέσματα μιας “αρχικής εργαστηριακής μελέτης” που ανακοίνωσαν σήμερα οι Pfizer και BioNTech και τα οποία έδειξαν πως το εμβόλιό τους κατά της covid-19 εξουδετερώνει τη μετάλλαξη Όμικρον μετά από τρεις δόσεις ή τις δύο δόσεις και την ενισχυτική.

Το πλάσμα αίματος από ανθρώπους που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου είχε 25πλασια μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων εξουδετέρωσης κατά της όμικρον, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο αυξάνει τα αντισώματα, προσφέροντας παρόμοια επίπεδα προστασίας όπως με τις δύο δόσεις στο αρχικό στέλεχος του ιού και άλλες παραλλαγές.

“Αν και οι δύο δόσεις του εμβολίου συνεχίζουν να προσφέρουν προστασία κατά σοβαρής νόσησης από το στέλεχος όμικρον, είναι ξεκάθαρο, από τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία, ότι η προστασία βελτιώνεται με τρίτη δόση του εμβολίου”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλπερτ Μπουρλά.

Τα συμπεράσματα των Pfizer και BioNTech επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προκαταρκτική μελέτη του Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου ανακοίνωσαν χθες ότι η Όμικρον μπορεί να διαφεύγει μερικώς από την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, προσθέτοντας ότι μια τρίτη δόση είναι πιθανό να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ιδιαίτερα μεταλλαγμένου στελέχους.

Στο μεταξύ, χθες η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι η θεραπεία αντισωμάτων κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου στελέχους Όμικρον, σύμφωνα με τις τελευταίες προκλινικές μελέτες.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ προσθέτει περίπου 2 μονάδες βάσης στο 1,5% την Τετάρτη, ενώ το δολάριο υποχωρεί κατά 0,2% στον δείκτη ICE US Dollar.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα