Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές άνοιξαν επιφυλακτικά την εβδομάδα, μετά από ένα ισχυρό πενθήμερο, καθώς το μπαράζ ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου αρχίζει πια να επιβραδύνεται.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,09%, με τις μετοχές του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης να υποχωρούν κατά 0,57%, ενώ των κερδών ηγείται ο ενεργειακός κλάδος (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), με ενίσχυση 0,7%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, χάνει 0,10%.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,13%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,15%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 “χάνει” 0,38%.

Ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,06%, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,57%.

Ο Stoxx αναρριχήθηκε 2,82% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται απότομα, με τις αυξήσεις των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιβραδύνονται στο 4,6% τον Οκτώβριο από 6,7% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιβεβαιώθηκε στο 2,9%, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο, αλλά και χαμηλότερος από τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων ενίσχυσαν τα σταθερά κέρδη των αμερικανικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο S&P 500 και ο Dow Jones σημείωσαν ένα θετικό σερί τριών εβδομάδων.

Το δολάριο ΗΠΑ υποχωρεί εξάλλου σε χαμηλό δύο μηνών τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters, καθώς τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο του 2024 ενισχύονται.

Σε μεμονωμένες μετοχές, εκείνη της Bayer καταγράφει “κατολίσθηση” 12% λόγω ματαίωσης μιας μεγάλης δοκιμής τελευταίου σταδίου για νέο φάρμακο κατά των θρομβώσεων.

Η Ashtead Group βλέπει εξάλλου τον τίτλο της να σημειώνει πτώση 13,5%, αφού η βρετανική εταιρεία ενοικίασης εξοπλισμού αναμένει ετήσιο κέρδος κάτω από τις προσδοκίες και χρεώσεις απόσβεσης άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα