Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές την Τρίτη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού και τις προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,18% στις 412,33 μονάδες, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να ηγείται των κερδών με άνοδο 1,6% ενώ ο τεχνολογικός κλάδος υποχωρεί 1,2%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 χάνει 0,26%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,40% ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,39% και ο γαλλικός CAC-40 προσθέτει 0,20%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 ενισχύεται κατά 1,07% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,17%.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε χθες τα σχέδιά της σχετικά με το πώς και πότε σκοπεύει να ξεκινήσει την άρση των περιοριστικών μέτρων. Σημειώνεται πως η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει όλους τους περιορισμούς έως τις 21 Ιουνίου.

Στα επιχειρηματικά νέα, η HSBC ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα κέρδη προ φόρων για το 2020 μειώθηκαν κατά 34% από πριν από ένα χρόνο στα 8,78 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας ωστόσο τις προσδοκίες των αναλυτών για 8,33 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβάλει μέρισμα 0,15 δολαρίων ανά μετοχή, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2019.

Στις ΗΠΑ, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην σημερινή ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσης τους για την οικονομία στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Τα σχόλιά του για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό ενδεχομένως να διαμορφώσουν την κατεύθυνση της αγοράς τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, χθες Δευτέρα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων για να κρίνει εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ είναι αρκετά ευνοϊκές για να στηρίξουν την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στα μάκρο, άνοδο στο 5,1% κατέγραψε η ανεργία στη Βρετανία στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το α΄ τρίμηνο του 2016, αλλά χαμηλότερα από ό,τι θα μπορούσε να διαμορφωθεί χωρίς τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των θέσεων εργασίας. Τα στοιχεία επίσης της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν πως ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 83.000 έναντι του Δεκεμβρίου.

Σχετικά Νέα