Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, με τους επενδυτές να κινούνται προσεκτικά με φόντο τη γειτνίαση του ευρύτερου δείκτη S&P 500 στη Wall Street στο κλείσιμό του την Παρασκευή.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei κέρδισε 0,98%, στις 27.001,52 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να ενισχύεται κατά 0,29%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 1,10%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai καταγράφει οριακή ενίσχυση 0,03%, ενώ ο Shenzen “χάνει” 0,12%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε επίσης οριακά, κατά 0,07%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε με ισχνά κέρδη 0,05%.

Εντός της εβδομάδας θα δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), καθώς και νέα στοιχεία για την πορεία των τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Την Παρασκευή, ο ευρύτερος δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου βυθίστηκε ενδοσυνεδριακά κατά άνω του 20% σε σχέση με το τελευταίο ιστορικό υψηλό του, κλείνοντας τελικά 18,7% χαμηλότερα από αυτό. Επρόκειτο για την 7η συναπτή εβδομάδα απωλειών, σερί που έχει να εμφανιστεί από το 2001, εν μέσω τότε του σκασίματος της “φούσκας” των dot-com (τεχνολογικών εταιρειών της εποχής).

Στην Ασία, ο πληθωρισμός, η συνακόλουθη αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα αποτελούν τροχοπέδη για τις μετοχές, ενώ ο κίνδυνος ύφεσης και στις ΗΠΑ μπαίνει πλέον επίσης στα ραντάρ αναλυτών και επενδυτών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Άπω Ανατολή, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θα βρεθεί σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα , με αντικείμενο μια νέα πρωτοβουλία του για ένα πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Με τίτλο “Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού”, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον θα βοηθήσει τις ΗΠΑ και τις ασιατικές οικονομίες να συνεργαστούν σε ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας, ψηφιακού εμπορίου, πράσινης ενέργειας, προστασίας των εργαζομένων και ενεργειών κατά της διαφθοράς.

Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, μένει να διαπραγματευτούν μεταξύ των διάφορων χωρών, προκειμένου να διαμορφωθούν όροι αμοιβαίου οφέλους μεταξύ ΗΠΑ και Ασιατών εταίρων τους.

Ο κεντροαριστερός Anthony Albanese ορκίστηκε εξάλλου ως νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, στην πρώτη νίκη του Εργατικού Κόμματος στη χώρα από το 2007. Οι Εργατικοί έχουν δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής αρωγής και ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού από το 2001, καθώς και εκτινασσόμενες τιμές στην αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πάντως, η πολιτική της νέας κυβέρνησης δεν αναμένεται να αποκλίνουν στρατηγικά από εκείνες της κεντροδεξιάς προκατούχου της, πλην μιας ελαφρά πιο ενισχυτικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα