Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται την Τρίτη τα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού, καθώς η συνεχιζόμενη διολίσθηση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου (κυρίως του αμερικανικού WTI) συνεχίζεται, με φόντο τις ανησυχίες για πιθανή εξάντληση των δυνατοτήτων αποθήκευσης σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω της αδύναμης ζήτησης που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,20%, στις 19.743,20 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να κερδίζει 0,41%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κινείται ανοδικά κατά 0,92%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο μεν Shangai σημειώνει ελαφρές απώλειες της τάξης του 0,06%, ο δε Shenzen κέρδη 0,53%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 0,46%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 “έχασε” 0,16%.

Οι ανησυχίες στις αγορές παραμένουν κυρίαρχες, μετά και τη νέα άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού σε χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα, όπου είχε υπάρξει δραματική μείωση λόγω των πρακτικών κοινωνικής αποστασιοποίησης, των τεστ και των τεράστιων προσπαθειών του υγειονομικού προσωπικού.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξέδωσε οδηγία κατά της πραγματοποίησης ταξιδίων στη διάρκεια των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας, η οποία αρχίζει το ερχόμενο σαββατοκύριακο και ολοκληρώνεται στις αρχές Μαΐου και η οποία αποτελεί τις δεύτερες μεγαλύτερες διακοπές στη χώρα μετά από εκείνες της Πρωτοχρονιάς.

Μολονότι στην Ιαπωνία δεν έχει υπάρξει εντολή για επίσημο lockdown, η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητεί από τον κόσμο να μείνει στα σπίτι του.

Την ίδια ώρα από την Τζόρτζια των ΗΠΑ μέχρι την Ιταλία, εταιρείες και επενδυτές παρακολουθούν τον σχεδιασμό τοπικών και εθνικών κυβερνήσεων για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις λαμβάνουν η μία μετά την άλλη μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, με τεράστια πακέτα ποσοτικής χαλάρωσης και δημοσιονομικής στήριξης, ενώ η πανδημία φαίνεται να υποχωρεί σημαντικά σε ορισμένα επίκεντρά της του προηγούμενου διαστήματος.

“Είμαστε σε ύφεση, περνάμε σε μια μακρά περίοδο ανάκαμψης από εδώ και πέρα”, τονίζει ο Joe Seydl, οικονομικός αναλυτής κεφαλαιαγορών στην J.P. Morgan Private Bank. Η απόσταση όμως μεταξύ αυτών των δύο σημείων “αρχίζει να μοιάζει λίγο μικρότερη απ’ ό,τι πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς τα χειρότερα φαίνεται να βρίσκονται πίσω μας”.

Το αργό, και κυρίως το αμερικανικό WTI (παράδοσης Ιουνίου), συνεχίζει την πτωτική πορεία του, υποχωρώντας και σήμερα κατά 13,38%, στα 11,09 δολάρια το βαρέλι, με το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent (παράδοσης Ιουλίου), να χάνει 3,81%, στα 22,19 δολ. το βαρέλι, καθώς οι δεξαμενές αποθήκευσης ανά τον πλανήτη πλησιάζουν στα όριά τους.

“Υπάρχει μια τεράστια υπερπροσφορά η οποία μάς έχει μείνει στα χέρια λόγω της απίστευτης πτώσης στην κατανάλωση”, τονίζει ο Richard Swann, στέλεχος της S&P Global Platts για την Αμερική.

Στο επίπεδο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η HSBC ανακοίνωσε “βουτιά” 48% σε ετήσια βάση των κερδών προ φόρων της για το α’ τρίμηνο του 2020. Αναλυτές της Morgan Stanley είχαν προβλέψει πτώση της τάξης του 35,7%. Οι μετοχές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 1,77%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα