Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη μετά τις χθεσινές απώλειες στη Wall Street, καθώς κατατέθηκε τη Δευτέρα στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων άρθρο για την παραπομπή του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της “υποκίνησης ανταρσίας” για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Στο ταμπλό, ο Kospi της Νότιας Κορέας ηγήθηκε των απωλειών με πτώση 0,71%. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, που χθες ήταν κλειστός λόγω αργίας, έκλεισε με κέρδη 0,09%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai composite κερδίζει 2,18% και ο Shenzhen component προσθέτει 2,13% ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύεται κατά 1,03%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες 0,27%.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, ο βασιλιάς της Μαλαισίας ανακοίνωσε την Τρίτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, καθώς ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Muhyiddin Yassin ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα θα αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα από την Τετάρτη, με πολλές περιοχές να βρίσκονται σε lockdown.

Στα μάκρο, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στα ιαπωνικά νοικοκυριά, διαμορφώθηκαν σε χαμηλό οκτώ ετών στο τρίμηνο μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, υποδηλώνοντας ότι η πανδημία έχει αναδείξει αποπληθωριστικούς κινδύνους στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας για την ενίσχυση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, και εντείνει τις πιέσεις για την ίδια να υποστηρίξει μια οικονομία που επλήγη από τη νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που αναμένουν αύξηση των τιμών σε ένα χρόνο από τώρα, διαμορφώνεται στο 60% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από το 63,3% τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012, αναφέρει η τριμηνιαία έρευνα της BoJ για τα νοικοκυριά.

Σε μια ένδειξη ενίσχυσης των αποπληθωριστικών πιέσεων, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί σε σχέση με το περασμένο έτος, μειώθηκε στο 60,5% τον Δεκέμβριο από το 65,9% τον Σεπτέμβριο.

Το αίσθημα των νοικοκυριών για την κατάσταση της οικονομίας βελτιώθηκε κάπως αλλά παραμένει κοντά στα χαμηλά στα οποία βρέθηκε το 2009, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι δομικές τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο -0,9% τον Νοέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης σε μια δεκαετία.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν διψήφια μείωση κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, εξαιτίας κυρίως του μικρότερου αριθμού των εργάσιμων ημερών, όπως έγινε χθες γνωστό, από τα στοιχεία των τελωνείων.

Οι εξαγωγές, οι οποίες συντελούν περίπου κατά 50% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας είχαν οικονομικό ύψος 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το δεκαήμερο 1-10 Ιανουαρίου, με ετήσια μείωση 15,4%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Ωστόσο, το μέσο επίπεδο των ημερήσιων εξαγωγών αυξήθηκε κατά 5,8% στο ίδιο δεκαήμερο, με τον αριθμό των εργάσιμων ημερών να είναι έξι ημέρες, μειωμένος κατά μιάμιση ημέρα, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Τα εξερχόμενα φορτία εμπορευμάτων ανέκαμψαν κατά 4% το Νοέμβριο, πριν καταγράψουν μία διψήφια αύξηση το Δεκέμβριο, η οποία αποδόθηκε σε μερική ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα