Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα στα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού, με φόντο τη διεθνή εμπορική δραστηριότητα της Κίνας η οποία κινήθηκε σε χαμηλότερα του αναμενομένου επίπεδα.

Ειδικότερα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της κατρακύλησαν κατά 14,5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν “βουτιά” 12,4%. Αναλυτές στο Reuters προέβλεπαν μείωση των εξαγωγών κατά 12,5% και των εισαγωγών κατά 5%.

Σε επιμέρους στοιχεία, οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 23,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, ενώ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 20,6%. Οι εξαγωγές προς την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας μειώθηκαν κατά 21,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αντιστοίχως οι εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 8,1% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών έχει συμπαρασύρει τις κινεζικές εξαγωγές φέτος. Εν τω μεταξύ, η εγχώρια ζήτηση της Κίνας παρέμεινε υποτονική.

Επιπλέον, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας καταγράφηκαν στα 3,204 τρισεκατομμύρια δολάρια (2,91 τρισεκατομμύρια ευρώ) στα τέλη Ιουλίου, αυξημένα από το επίπεδο των 3,193 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (2,90 τρισεκατομμυρίων ευρώ) στο οποίο είχαν καταγραφεί στα τέλη Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Ξένου Συναλλάγματος της Κίνας.

Σε αυτό το κλίμα, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite και ο Shenzhen παραμένουν σχεδόν αμετάβλητοι, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng χάνει 1,38%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 προσθέτει 0,36%, ενώ ο Topix κερδίζει 0,33%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Τόκιο, οι δαπάνες των νοικοκυριών της χώρας παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Συγκεκριμένα μειώθηκαν κατά 4,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι πτώση 4% τον Μάιο.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,14%, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi σημείωσε απώλειες 0,21% ενώ ο Kosdaq πέριξ του 1%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα