Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα επικρατούν στις ασιατικές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τα θετικά στοιχεία από τον ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα και τις αναφορές ότι ορισμένα στελέχη της Federal Reserve ανησυχούν για την ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να αντισταθμίζονται από τις εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών.

Η Κίνα εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο του έτους επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, καθώς το ΑΕΠ της χώρας έτρεξε το συγκεκριμένο διάστημα με 3,9% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσαν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην υφήλιο συνέχισε να υποφέρει από τα lockdowns που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής “μηδενικού κορονοϊού”, τα οποία οδηγούν συχνά στο ξαφνικό κλείσιμο επιχειρήσεων και εργοστασίων, πλήττοντας τη δραστηριότητα και τις μετακινήσεις και συρρικνώνοντας την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο της ανάπτυξης ωστόσο, τα αντιφατικά στοιχεία άλλων κρίσιμων οικονομικών δεικτών καταδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, προβληματίζοντας οικονομολόγους και επενδυτές. Οι πωλήσεις λιανικής, βασικός δείκτης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, επιβραδύνθηκαν τον Σεπτέμβριο, καθώς εμφάνισαν αύξηση κατά 2,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία, ενώ αύξηση κατέγραψε και το ποσοστό της ανεργίας, στο 5,5% από 5,3% τον προηγούμενο μήνα. Από την άλλη, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,3% σε ετήσια βάση, από 4,2% τον Αύγουστο.

Τις ανησυχίες για την πορεία των οικονομικών ενέτειναν και οι εκτιμήσεις για δραστική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Αυστραλία. Οι νέες προβλέψεις για την αυστραλιανή οικονομία που θα γίνουν αύριο κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού κάνουν λόγο για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,5%. Για το οικονομικό έτος 2022-2023 η εκτίμηση της πορείας του ΑΕΠ θα μειωθεί επίσης στο 3,25% από 3,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου των Οικονομικών.

Τους επενδυτές προβληματίζει ακόμη η νέα παρέμβαση των αρχών της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος που οδήγησε στην πρόσκαιρη έντονη αντίδραση του γεν. Τη Δευτέρα, μετά την παρέμβαση το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε στα 145 έναντι του δολαρίου πριν υποχωρήσει και πάλι προς τα 148,85 γεν ανά δολάριο.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι δείκτες στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκαν πρόσκαιρα πριν επιστρέψουν σε πτωτική τροχιά. Πιο συγκεκριμένα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί άνω του 5,8%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να αποτελεί το κυριότερο βαρίδι, με απώλειες άνω του 6%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,6%, ενώ ο δείκτης Shenzhen Component σημειώνει απώλειες σχεδόν 2%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX έκλεισε με άνοδο 1,54%, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ολοκλήρωσε την ημέρα με άνοδο 0,98%. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έκλεισε με μικρότερα κέρδη 0,31%.

Οι αγορές της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας και της Ινδίας ήταν κλειστές τη Δευτέρα, λόγω αργίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα