Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα επικρατούν τη Δευτέρα στα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα προς την Κίνα, όπου η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τις αποφάσεις της για τα επιτόκια δανεισμού.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 0,74%, στις 25.771,22 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να χάνει 2,04%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,19%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai καταγράφει απώλειες 0,12%, ενώ ο Shenzen κερδίζει 1,34%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έχασε 1,75%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 0,64%.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο χορήγησης δανείων σταθερό στη μηνιαία της συνεδρίαση, καθώς το Πεκίνο για άλλη μια φορά απέφυγε να ενισχύσει την στάσιμη οικονομία του σε μια περίοδο που πολλές άλλες χώρες αυστηριοποιούν τη νομισματική πολιτική τους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διατήρησε σταθερό το επιτόκιο μονοετούς δανείου στο 3,7%, ενώ το αντίστοιχο πενταετές (που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια), παρέμεινε στο 4,45%.

Η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τους αναλυτές καθώς η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο της μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού, αμετάβλητο στο 2,85%, ενώ διοχέτευσε 200 δισ. γουάν (29,78 δισ. δολάρια) ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, μέσω του μηχανισμού μεσοπρόθεσμης δανειοδότησης.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας τον προηγούμενο μήνα μείωσε τα επιτόκια για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, ενώ μείωσε το επιτόκιο αναφοράς για στεγαστικά δάνεια, κατά ένα απροσδόκητα μεγάλο περιθώριο των 0,15 ποσοστιαίων μονάδων.

Η μετοχή της Netease καταγράφει απώλειες 7,68%, μετά την ανακοίνωση καθυστέρησης στην κυκλοφορία του βιντεοπαιχνιδιού Diablo Immortal στην Κίνα, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη κυκλοφορία του.

Η μετοχή της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες περί το 1%, παρά το γεγονός ότι το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα δώσει άδεια στην θυγατρική του Ant Group για την δημιουργία χρηματοοικονομικής εταιρείας holding, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για τη διενέργεια αρχικής δημόσιας προσφοράς για την Ant.

“Οι οικονομικές ανησυχίες σε παγκόσμια κλίμακα είναι έντονες. Στην Κίνα, τα lockdowns για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν οδηγήσει σε οικονομική επιβράδυνση. Η στάση της αμερικανικής Federal Reserve στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε φρενάρισμα της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ σε αναπτυσσόμενες οικονομίες η αύξηση των τιμών των τροφίμων οδηγεί σε πολιτική αστάθεια”, αναφέρει ο Felix Brill της VP Bank, σε σημείωμά του.

“Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολη από την οπτική της οικονομίας. Ελπίδα έρχεται μόνο από το πεδίο των εφοδιαστικών αλυσίδων, που αναμένεται να ομαλοποιηθούν”, συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα