Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, μετά το χθεσινό sell-off στη Wall, με τον S&P 500 να διολισθαίνει σε bear market.

Σε αυτό το κλίμα, ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε 1,32% με τη μετοχή της Softbank Group να διολισθαίνει πάνω από 3%.

Παράλληλα, στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κερδίζει 0,16% με τη μετοχή της Alibaba να σημειώνει “βουτιά” άνω του 4%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite προσθέτει 0,44% ενώ ο Shenzhen Component χάνει 1,25%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχωρεί 0,46%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες ωστόσο σημείωσε ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, που έκλεισε με πτώση 3,55%.

Σημαντικές απώλειες σημειώνουν και τα κρυπτονομίσματα την Τρίτη, με το Bitcoin να πέφτει για μια στιγμή κάτω από τα 21.000 δολάρια, πριν ανακάμψει ελαφρώς.

Οι χθεσινές απώλειες στη Wall Street προήλθαν καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για έναν ενδεχομένως ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μετά τα στοιχεία της Παρασκευής για τον πληθωρισμό που ήταν θερμότερος του αναμενόμενου.

Οι αξιωματούχοι της Fed εξετάζουν τώρα την πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αργότερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Steve Liesman του CNBC. Πρόκειται για μεγαλύτερη αύξηση από αυτήν των 50 μονάδων βάσης που ανέμεναν πολλοί αναλυτές. Η Wall Street Journal μετέδωσε πρώτη την είδηση.

“Νομίζω ότι ο απλός τρόπος για να το εξηγήσουμε είναι ότι, αν η Fed δεν θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο τώρα, μπορεί να έχει πρόβλημα πληθωρισμού για 10 χρόνια και να επιστρέψουμε στις οικονομικές συνθήκες της δεκαετίας του 1970, δήλωσε ο Eric Robertsen, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας της Standard Chartered Bank, στην εκπομπή “Squawk Box Asia” του CNBC.

Οι χρηματιστηριακές αγορές αρχίζουν τώρα να “συμφιλιώνονται” με αυτή την προοπτική, πρόσθεσε ο Robertsen.

“Τα περιουσιακά στοιχεία ρίσκου έχουν πέσει κατακόρυφα με τον κίνδυνο ύφεσης να αυξάνεται, δεδομένης της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων και των προσδοκιών ότι η Fed θα προβεί σε μια ενέργεια τύπου Volcker”, δήλωσε ο Tapas Strickland, διευθυντής οικονομικών της National Australia Bank.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο πρώην επικεφαλής της Fed, Paul Volcker, συνέβαλε στην χαλιναγώγηση του πληθωρισμού αυξάνοντας τα επιτόκια κοντά στο 20% και έστειλε την οικονομία σε ύφεση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα