Μεικτά πρόσημα στη Wall Street

Οι ανησυχίες για οικονομική ύφεση επανήλθαν στα ταμπλό των χρηματιστηριακών αγορών την Τετάρτη, με τους δείκτες της Wall Street να δέχονται εκ νέου πιέσεις, την ώρα που οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην κατάθεση του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones “χάνει” 141 μονάδες ή 0,46% και κινείται στις 30.389,15 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει πτώση 0,29% στις 3.735,88 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq αντίθετα, παρά το πτωτικό ξεκίνημα, ενισχύεται κατά 0,12% στις 11.082,87 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες ξεκίνησαν τις συναλλαγές με πτώση άνω του 1%.

Εχθές, μετά από τρεις εβδομάδες απωλειών, τη “βουτιά” του S&P 500 σε bear market την προηγούμενη Δευτέρα και το τριήμερο διάλειμμα που ακολούθησε στην αμερικανική αγορά, οι δείκτες της Wall αντέδρασαν, με τον Dow Jones να προσθέτει πάνω από 640 μονάδες ή 2,2% και τους S&P 500 και Nasdaq να ενισχύονται κατά 2,5% έκαστος.

Ωστόσο, το rebound απεδείχθη βραχύβιο, καθώς ο επικεφαλής της Fed επιβεβαίωσε σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να συνεχίσει την “επίθεσή” της κατά του πληθωρισμού, επαναλαμβάνοντας την “ακλόνητη δέσμευση” των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να μειώσουν τον πληθωρισμό από το υψηλό 40 ετών που έχει σκαρφαλώνει.

“Είναι κρίσιμο, να μειώσουμε τον πληθωρισμό προκειμένου να έχουμε μια παρατεταμένη περίοδο ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας προς όφελος όλων των πολιτών”, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στο πλαίσιο της κατάθεσής του στη Γερουσία.

Όπως ανέφερε, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2% της Fed, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο δείκτης για τις τιμές χωρίς τα τρόφιμα και το ενεργειακό κόστος, δύο κατηγορίες που σημειώνουν μεγάλες μεταβολές, μπορεί να κορυφώθηκε ή και να υποχώρησε κάπως τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής ο πληθωρισμός έχει εκπλήξει ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες εκπλήξεις όσον αφορά την αύξηση των τιμών, δικαιολογώντας την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Fed.

“Εκτιμούμε ότι οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες· ο ρυθμός αυτών των αλλαγών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές της οικονομίας”, ανέφερε ο Πάουελ, συμπληρώνοντας ότι “θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας από συνάντηση σε συνάντηση και θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε το σκεπτικό μας όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται”.

Την ίδια στιγμή, δε, διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή μπορεί να αντέξει μια πιο σφικτή νομισματική πολιτική και κατ’ επέκταση τις αυξήσεις επιτοκίων που θα ακολουθήσουν.

Οι δηλώσεις Πάουελ, πάντως, δεν φαίνεται να αμβλύνουν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed για την χαλιναγώγηση του καλπάζοντος πληθωρισμού θα οδηγήσει τελικά σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, αυξάνοντας την αποστροφή ρίσκου και την απομάκρυνση των επενδυτών από ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα