Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεικτά πρόσημα κινούνται την Τρίτη τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν και να αξιολογούν τόσο την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, όσο και τα εταιρικά αποτελέσματα, που πλέον “πυκνώνουν”, αποτυπώνοντας μέρος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτη Stoxx 600 κινείται με άνοδο 0,26%, με τους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των μέσων ενημέρωσης να κινούνται ανοδικά κατά 0,7%, ενώ ο κλάδος της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ηγούνται των απωλειών, με πτώση 0,9%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, σημειώνει οριακά κέρδη 0,05%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,02%, ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 0,16% και ο βρετανικός FTSE 100 “χάνει” 0,14%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,70%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,19%.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε λίγο μετά τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος άνω του 16%, κάτω από τα 11 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι φόβοι για την κατάρρευση της ζήτησης και την εξάντληση των αποθηκευτικών χωρών συνεχίζουν να ασκούν συνθλιπτικές πιέσεις.

Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη, HSBC, ανακοίνωσε την Τρίτη πτώση κερδών κατά 48% για το α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση, στα 3,229 δισ. δολ., ενώ τα έσοδα υποχώρησαν κατά billion 5%, στα 13,686 δισ. δολ.

Η πανδημία του κορονοϊού και η εξέλιξη της συνεχίζουν να αποτελούν “κλειδί” για την ψυχολογία και τις κινήσεις των επενδυτών. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά τον κόσμο έχουν ξεπεράσει πλέον επισήμως τα 3 εκατομμύρια, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 210.800, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins University.

Σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία υποχώρησε από τις 103 στις 95 μονάδες τον Μάρτιο, αρκετά υψηλότερα ωστόσο των εκτιμήσεων των αναλυτών, που την ανέμεναν στις 83 μονάδες.

Η ανεργία στην Ισπανία διαμορφώθηκε το α’ τρίμηνο του 2020 στο 14,41%, έναντι εκτιμήσεων για 15,6%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα