Μεικτά πρόσημα για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου – “Άλμα” 11% για το φυσικό αέριο

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ισορροπούν ή και επισκιάζονται από εκείνες που αφορούν το πιθανότατο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου έκλεισε με πτώση 6 σεντς, στα 107,45 δολ. το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 42 σεντς, στα 106,13 δολ. το βαρέλι.

Το πετρέλαιο σημείωσε άλμα περίπου 6% την Τετάρτη μετά την κατρακύλα των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων κατά περίπου 9% καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν πώς τα μαζικά lockdowns στην Κίνα και η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία της ζήτησης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Τη μεταβλητότητα της ημέρας ενίσχυσε και η αβεβαιότητα που έχει διαμορφωθεί γύρω από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με την Ουγγαρία να παραμένει αντίθετη, απειλώντας με βέτο κατά της απόφασης.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν εξάλλου ράλι σήμερα, καθώς οι διαταραχές σε μια βασική διαδρομή διέλευσης μέσω της Ουκρανίας και η κίνηση της Μόσχας να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια μονάδα της Gazprom που κατασχέθηκε από τη Γερμανία σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνουν τις τιμές, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς σημείωσε άνοδο έως και 22% με τις ροές από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας να μειώνονται κατά περίπου 30% την Πέμπτη. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό μπορεί αν επηρεάσει τη συνολική διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και ο θερμότερος καιρός περιορίζουν τη ζήτηση. Αλλά οι ανησυχίες αυξάνονται ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί.

Παράλληλα, η Ρωσία επέβαλε αργά την Τετάρτη κυρώσεις στην Gazprom Germania και σε διάφορες θυγατρικές της εταιρείας που βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας.


Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια μονάδα της Gazprom που κατασχέθηκε από τη Γερμανία σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Η Gazprom Germania και οι θυγατρικές της δεν λαμβάνουν πλέον όλες τις συμβατικές ποσότητες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου λαμβάνει φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διακοπή, πρόσθεσε.

Η Μόσχα απαγόρευσε τις συναλλαγές με την Gazprom Germania και τις διάφορες θυγατρικές της που βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. Αυτό περιλαμβάνει τον προμηθευτή ενέργειας Wingas, μια ευρωπαϊκή επιχείρηση αποθήκευσης φυσικού αερίου, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom με έδρα το Λονδίνο και την EuRoPol Gaz, ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έκλεισε τελικώς στα 106.701 ευρώ η μεγαβατώρα, με άνοδο 11%, ενώ το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο έκλεισε με άνοδο 26%. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια ενισχύθηκε επίσης, με το συμβόλαιο του επόμενου μήνα να κερδίζει έως και 17%.

Ο κίνδυνος διαταραχών έρχεται σε μια στιγμή που φαινόταν να βρίσκεται μια λύση για τον κύριο πρόβλημα που επικρατούσε εδώ και εβδομάδες, την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. Οι εταιρείες ήταν όλο και πιο σίγουρες ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικές προμήθειες χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη να φαίνεται να υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε καθησυχαστικός χθες σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι “στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαιτείται από “μη φιλικές χώρες” να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στην Gazprombank, μέσω των οποίων οι πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια για το φυσικό αέριο θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο Πούτιν ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι πρόκειται για μια “γκρίζα ζώνη” χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα