Μεγάλο φιλοκυβερνητικό συλλαλητήριο στη Μολδαβία

Δεκάδες χιλιάδες Μολδαβοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα Κισινάου για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη φιλοδυτική κυβέρνηση, εν μέσω των ρωσικών προσπαθειών, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Η Μολδαβία έχει πληγεί σοβαρά από τις επιπτώσεις της εισβολής της Μόσχας στη γειτονική Ουκρανία, την οποία το Κισινάου έχει επανειλημμένα καταδικάσει, ενώ υπέβαλε αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόεδρος Μάγια Σάντου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να σαμποτάρει την ευρωπαϊκή της ένταξη πυροδοτώντας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα. Η Μόσχα αρνείται ότι παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Μολδαβίας.

«Η Μολδαβία δεν θέλει να εκβιάζεται από το Κρεμλίνο», δήλωσε η Σάντου στη συγκέντρωση, η οποία διοργανώθηκε από την κυβέρνησή της, γεμίζοντας κεντρική πλατεία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 75.000 διαδηλωτές ήταν παρόντες.

«Δεν θέλουμε να είμαστε πια στις παρυφές της Ευρώπης», είπε, δεσμευόμενη ότι η Μολδαβία θα γίνει μέλος της ΕΕ έως το 2030.

Χαιρετισμός από τη πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κισινάου, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στο συλλαλητήριο, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα υποδεχθεί τη Μολδαβία «με ανοιχτές αγκάλες και ανοιχτές καρδιές».

«Αυτό αφορά και τους δύο μας: Θα φέρετε ένα κομμάτι της Μολδαβίας στην Ευρώπη και θα κάνετε την Ευρώπη ισχυρότερη», είπε.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν τους πολιτικούς ηγέτες της Μολδαβίας να τροποποιήσουν το σύνταγμα ώστε να αναφέρεται ρητά ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.

Ο ηγέτης του φιλορωσικού αντιπολιτευόμενου κόμματος, εξόριστος επιχειρηματίας Ίλαν Σορ, δήλωσε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του σε αντίπαλες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις μέσω βιντεοκλήσης ότι θα επιδιώξει δημοψήφισμα για την εξωτερική πολιτική της Μολδαβίας.

Ο Σορ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ ως πράκτορα της ρωσικής επιρροής στη Μολδαβία, καταδικάστηκε ερήμην σε 15ετή φυλάκιση τον περασμένο μήνα για τον ρόλο του στην κλοπή 1 δισ. δολ. από μολδαβικές τράπεζες το 2014.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα