

Όλοι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε οίκους ευγηρίας στην Αγγλία έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις, ανακοίνωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας, ένα “κρίσιμο στάδιο” στην εκστρατεία εμβολιασμού.
“Το NHS επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο (κατά της) covid-19 έχει πλέον χορηγηθεί σε κάθε οίκο ευγηρίας στην Αγγλία”, δηλαδή “σε περισσότερα από 10.000 ιδρύματα”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το NHS, το εμβόλιο δεν έχει φτάσει μόνο σε μερικούς οίκους ευγηρρίας “για λόγους ασφαλείας που συνδέονται με την τοπική εξέλιξη της επιδημίας” και κάποιοι ένοικοι δεν έχουν καταφέρει να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου “διότι είχαν πρόσφατα προσβληθεί από covid-19 ή για άλλους λόγους υγείας”.
“Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί ένα κρίσιμο στάδιο στην κούρσα να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους έναντι σε αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. “Είχαμε δεσμευθεί ότι θα δώσουμε προτεραιότητα και θα προστατεύσουμε τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας και ακριβώς αυτό κάναμε”.
Ωστόσο ο Τζόνσον προειδοποίησε ότι αναμένεται “να έρθουν και άλλες δύσκολες στιγμές”, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 και των νοσηλευομένων ασθενών παραμένει “επικίνδυνα υψηλός”.
Οι αρχές της Βρετανίας, η οποία έχει θρηνήσει περισσότερους από 106.000 νεκρούς από την επιδημία και στην οποία ισχύει αυστηρό lockdown μετά την εμφάνιση ενός πιο μεταδοτικού, παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, έχουν αναγάγει τον εμβολιασμό κατά της covid-19 σε εθνική προτεραιότητα για την έξοδο από την υγειονομική κρίση,
Η Βρετανία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού και μέχρι στιγμής έχει χορηγήσει το εμβόλιο σε 9 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ στόχος είναι να έχει φτάσει τα 15 εκατομμύρια ως τα μέσα Φεβρουαρίου. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά της covid-19 έχουν οι άνω των 70 ετών, το προσωπικό υγείας και οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό.
Μόνο το Σάββατο σχεδόν 600.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου στη Βρετανία, αριθμός ρεκόρ.
Μέχρι στιγμής η χώρα χορηγεί τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca, ενώ την άνοιξη αναμένεται να λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών της Βρετανίας και αυτό της Moderna.
Σχετικά Νέα
Η Χαμάς αρνείται ότι η απελευθέρωση του Ίνταν Αλεξάντερ σχετίζεται με ισραηλινή στρατιωτική πίεση
Η Χαμάς διέψευσε σήμερα ότι η απελευθέρωση του Ισραηλινοαμερικανού ομήρου Ίνταν Αλεξάντερ μία ημέρα.
Πώς θα πρέπει να ξοδέψει τα χρήματά της η Νορβηγία; Να λύσει παγκόσμια προβλήματα, λέει πάνελ πολιτών
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας του 1,8 τρισεκ. δολαρίων –το μεγαλύτερο του κόσμου–.
Τσεχία: Εκλογές τον Οκτώβριο με φαβορί τον λαϊκιστή Μπάμπις – Σε υποχώρηση η κυβερνητική συμμαχία του Φιάλα
Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές θα προσέλθουν οι Τσέχοι στις 3 και 4.
ΠΟΥ: Επιπτώσεις διαρκείας από την πείνα σε «μία ολόκληρη γενιά» στη Γάζα
Τα ποσοστά υποσιτισμού αυξάνονται στη Γάζα και η πείνα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις.