Μεγάλη ναυτική άσκηση με Γαλλία και Ιταλία στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σκληρό γεωπολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό πόκερ στην ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η Τουρκία επιμένει να προκαλεί.

Την Πέμπτη αρχίζει η τριμερής άσκηση ναυτικής συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας με την επωνυμία “CYP/FRA/IT 2019”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί τριμερής ναυτική άσκηση τύπου “PASSEX” στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην  άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό και των τριών χωρών με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, την ενίσχυση του  επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης και τη προαγωγή του πνεύματος  συνεργασίας, αναφέρεται.

Το σχέδιο για γαλλική εμπλοκή στην ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, Ελλάδα και Γαλλία επεξεργάζονται σχέδιο για γαλλική εμπλοκή στην ανατολική Μεσόγειο. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην “κόκκινη ζώνη” της επίμαχης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, εφόσον η Άγκυρα κλιμακώσει τις προκλήσεις της, στέλνοντας δικό της ερευνητικό νότια της Κρήτης, όπως έχει απειλήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται το γαλλικό ερευνητικό να συνοδεύεται από φρεγάτες ή κι άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των Νέων, η αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης μπορεί να συνδεθεί με την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχει ήδη υπογράψει η Ελλάδα.

“Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων”, γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή, “για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων”.

Η La Repubblica υπενθυμίζει ότι “από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni”.

Η ιταλική φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας. Πρόκειται για επιχείρηση “περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων” αναφέρεται, αναλυτικά, σε επίσημο ιταλικό ανακοινωθέν.

“Τις επόμενες ημέρες, η Martinengo θα πάρει μέρος σε ασκήσεις με το ναυτικό φίλων χωρών. Πιθανώς πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο” γράφει η La Repubblica.

“Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι” τονίζει, τέλος, η εφημερίδα της Ρώμης.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα