Μεγάλη η ζήτηση για το ελληνικό 15ετές ομόλογο

Από απόλυτη επιτυχία φαίνεται να στέφεται η νέα έξοδος στις αγορές καθώς η ζήτηση για το ελληνικό 15ετες ομόλογο που εξέδωσε σήμερα το Δημόσιο, με λήξη τον Φεβρουάριο του 2035, υπερβαίνει κάθε προσδοκία.

Οι προσφορές των επενδυτών έχουν ήδη φτάσει τα 17,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αν και το αρχικό επιτόκιο ήταν κοντά στο 1,97% πλέον έχει υποχωρήσει στο 1,88% (ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως διαμορφώνεται στο 1,85-1,86%).

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την έξοδο στις αγορές με 15ετές ομόλογο από την περασμένη εβδομάδα και ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τη Fitch, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Οι περσινές εκδόσεις εκδόσεις είχαν χαρακτηριστεί από υψηλή ζήτηση- χάρη και στο άκρως ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον- και με τη σύνθεση των αγοραστών να είναι ποιοτική. Η συμμετοχή των hedge funds ήταν περιορισμένη. Φαίνεται πως και αυτό θα επιτευχθεί και πάλι. Το διεθνές περιβάλλον είναι άκρως ευνοϊκό, αφού έχουμε μαζική στροφή των επενδυτών στο κρατικό χρέος.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και έκλεισε στις 14:00 ώρα Ελλάδος.

Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της εδραίωσης χαμηλότερου κόστους δανεισμού της χώρας από τις αγορές. Η κίνηση – η οποία έρχεται λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch και την ίδια μέρα που λαμβάνει χώρα συνέδριο του οίκου στην Αθήνα – προαναγγέλθηκε χθες από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα. “Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ”, ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ανέφερε ότι η χώρα έχει διπλάσιους ρυθμούς μεγέθυνσης και επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους. “Έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας”, με βάση τις αναφορές των οίκων αξιολόγησης, ανέφερε θυμίζοντας και τον δανεισμό εντόκων με αρνητικά επιτόκια.

Χθες, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Υποστηρικτικά λειτουργεί και η νέα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και η αβεβαιότητα γύρω από τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν ανθεκτικά με τους επενδυτές.

Ο ΟΔΔΗΧ προσπαθεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα του επιτοκίου σε επίπεδα ωφέλιμα για τη διατήρηση μιας σταθερής τάσης βελτίωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, οτιδήποτε κάτω από το 1,9% ως απόδοση αποτιμάται ως εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα.

Το νέο ομόλογο θα έχει λήξη το 2035, μία χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές.

Υπενθυμίζεται πως αν και οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι σχεδόν μηδενικές, αλλά και πως ο ΟΔΔΗΧ έχει καταστρώσει δύο σενάρια άντλησης 4-8 δισ. ευρώ φέτος.

Σχετικά Νέα