Μέχρι πότε θα υπάρξει παράταση των μέτρων – To διάγγελμα Μητσότακη

Σχέδιο ώστε να ανοίξουν όλα τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει μέσα στην εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μέσω νέου διαγγέλματος στον ελληνικό λαό.

Το σχέδιο επιβεβαιώνει τις αποκλειστικές πληροφορίες που είχε το Indicator.gr, το προηγούμενο διάστημα.

Η άρση θα συνοδεύεται με επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά rapid τεστ σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα αφού ανοίξουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή θα επιστρέψουν στις τάξεις τους από τους μικρούς μαθητές των παιδικών σταθμών έως και το Λύκειο.

Εκτός από τα σχολεία ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την παράταση του lockdown. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην ανάγκη της παράτασης αλλά και των αυστηρών μέτρων που θα υπάρχουν και μέσα στις γιορτές. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν θα επιτραπούν ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα οι μετακινήσεις εκτός νομού ενώ θα παραμείνουν κλειστά χειμερινά τουριστικά θέρετρα, χιονοδρομικά κέντρα ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτά.

Χωρίς εκδρομές και τα Χριστούγεννα

Έρχεται παράταση για το lockdown, τα σενάρια για μετακινήσεις, σχολεία, εστίαση (1)

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο σπίτι και στην πόλη διαμονής μας θα κάνουμε φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του κορονοϊου και των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DNews κατά τη διάρκεια των εορτών δεν θα επιτρέπεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό. Παράλληλα σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα παραμείνουν κλειστά και όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση όπως είχε αποκαλύψει τα Dikaiologitika.gr το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα γίνει σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο έως 9-10 άτομα.

Λίγο πριν τα Χριιστούγεννα θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής με την ημερομηνία του unlockdown για τα μικρά καταστήματα να τοποθετείται στις 14 Δεκεμβρίου. Όσο αφορά την εστίαση το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ενώ ο μέχρι τώρα σχεδιασμός με κριτήριο ότι η επιδημιολογική καμπύλη σταθεροποιηθεί άμεσα και μειωθεί τις επόμενες ημέρες, θέλει να ανοίγουν μόνο τα εστιατόρια στις 21 Δεκεμβρίου με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι μπαρ, πίστες και οποιαδήποτε μορφή επιχείρησης στον χώρο της διασκέδασης με ζωντανή μουσική δεν θα ανοίξει εντός των εορτών.

Δερμιτζάκης: Παράταση των μέτρων μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Η απογοήτευση και η κόπωση των πολιτών δεν βοηθούν στη διαχείριση της πανδημίας, τόνισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος πρόβλεψε ότι ενδεχομένως από τον Μάιο ή τον Ιούνιο η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα, με τη βοήθεια και του εμβολίου.

Την άποψη ότι πρέπει να γίνει παράταση μιας εβδομάδας στο λοκντάουν (περί τις 7 Δεκεμβρίου) ώστε να βεβαιωθούμε ότι σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων και να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα (εστίαση, λιανεμπόριο, παιδεία κλπ – εκτός μπαρ, κλαμπ) εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι και με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το εμβολιαστικό πλάνο. «Τον Ιούνιο, ίσως και τον Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν στην κανονικότητα, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα» προέβλεψε, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θα προγραμματίσει διακοπές.

Για το τρίτο κύμα ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών. Συντονισμένα η Ευρώπη αποφάσισε να πάει σε χαλαρά μέτρα, τόνισε, με αφορμή το δεύτερο κύμα του ιού. «Ελπίζω ο επόμενος συντονισμός στην Ευρώπη να γίνει με πιο σοβαρά κριτήρια και να είναι με πιο αυστηρά μέτρα απ’ ότι ο προηγούμενος» είπε.

«Όπως είχαμε σοκ εγκλεισμού χρειαζόμαστε ένα σοκ έξω απ’ αυτό» υπογράμμισε ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης. «Επιμένω στο άνοιγμα, προσπαθούμε να κάνουμε μικροδιαχείριση, και δεν δουλεύει, γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να την εφαρμόσουν γιατί υπάρχει απογοήτευση, κόπωση κλπ. Ο κόσμος λειτουργεί καλύτερα με θετικά κίνητρα παρά με τιμωρία» σημείωσε.

«Το σύστημα υγείας όσο μειώνονται τα κρούσματα σε ορίζοντα περίπου 2 με 3 εβδομάδες αργότερα θα μας δίνει χαμηλότερους αριθμούς. Αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει το σημερινό, έστω και με τρομερή πίεση, μπορεί να αντέξει και με μικρότερη πίεση» εξήγησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Εχθρός οι καιρικές συνθήκες

Αλλες παράμετροι που εξετάζονται είναι η απόδοση του lockdown και η συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα τόσο τώρα όσο και στην επόμενη περίοδο αποκλιμάκωσης των μέτρων, όταν αυτή έλθει. Και όπως αναφέρει ο κ. Γώγος, «θέλει απόλυτη συμμόρφωση από τους πολίτες, αλλά και καλή επιτήρηση της τήρησης των μέτρων από πλευράς πολιτείας». Επιπλέον, η πορεία μας εφεξής θα εξαρτηθεί και από την επάρκεια των τεστ και κυρίως αποτελεσματικών rapid tests που δίνουν τη δυνατότητα για μαζικούς ελέγχους του πληθυσμού.

Στην προσπάθεια επιστροφής στην περίοδο πριν από το δεύτερο lockdown, εχθρός είναι οι καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται σε κλειστούς χώρους, που σημαίνει ότι η διατήρηση της τηλεργασίας είναι στα μέτρα που κρίνεται απαραίτητο να παραμείνουν σε ισχύ.

Τέλος, σημαντικός παράγων που θα καθορίσει την πορεία μας προς τη μετά COVID-19 εποχή είναι το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, και συγκεκριμένα πόσο γρήγορα θα είναι διαθέσιμο και σε ποιες ποσότητες, ώστε να εμβολιαστούν αρχικά οι υγειονομικοί και το προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης αλλά και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, με στόχο να ελαττωθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα από τη νόσο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα