Με βουτιά 6% ξεκίνησε την εβδομάδα το πετρέλαιο

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου, μετά το ράλι της περασμένης, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση στο μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως την Κίνα αλλά και το άλμα του δολαρίου επανέφεραν στο προσκήνιο τους πωλητές.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιουλίου του Brent έκλεισε με απώλειες 5,74% ή 6,45 δολαρίων με την τιμή του να υποχωρεί στα 105,94 δολ. το βαρέλι.

Παρομοίως, το WTI Ιουνίου κατέγραψε απώλειες 6% ή 6,68 δολαρίων με την τιμή του να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στα 103,09 δολ. το βαρέλι.

Η άνοδος του δολαρίου σε νέο υψηλό εικοσαετίας αποθαρρύνει όπως είθισται τις αγορές αργού, καθιστώντας το ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Παράλληλα, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές δείχνουν να έχουν τρομοκρατηθεί από τις αυξήσεις επιτοκίων και τους φόβους επερχόμενης ύφεσης, καθώς τα αυστηρότερα lockdown στην Κίνα έφεραν επιβράδυνση των εξαγωγών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως τον Απρίλιο.

Στη Ρωσία σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε στις αρχές Μαΐου και πλέον έχει σταθεροποιηθεί, μετά την επιβράδυνση του Απριλίου στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Στην Κίνα πάντως, οι εισαγωγές αργού μειώθηκαν κατά 4,8% το πρώτο τετράμηνο σε σχέση με πέρυσι, αλλά κατέγραψαν αύξηση σχεδόν 7% τον Απρίλιο.

Στο μέτωπο της προσφοράς, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές του αργού για την Ασία και την Ευρώπη τον Ιούνιο.

Κατά τα άλλα, η πρόταση της Κομισιόν για επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο παραμένει ακόμα υπό διαβουλεύσεις, καθώς απαιτείται ομόφωνη συμφωνία των κρατών – μελών.

Στην τελευταία εξέλιξη επί του θέματος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος μετά τις συνομιλίες που είχε τον Βίκτορ Όρμπαν, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας που εκφράζει επιφυλάξεις για την επιβολή εμπάργκο.

Οι χώρες του G7 δεσμεύτηκαν πάντως να απαγορεύσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με την Ιαπωνία να δηλώνει ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου “επί της αρχής”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα