Με βαριές απώλειες ολοκληρωθήκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να σημειώνει βουτιά 2,1% καθώς η ανεξέλεγκτη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού σε δεκάδες χώρες φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα επιστροφής στα αυστηρά lockdowns, εκτροχιάζοντας έτσι την προσπάθεια για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας φαίνεται ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις νέες μολύνσεις να αυξάνονται και πάλι με ραγδαίο ρυθμό σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Ασία. Μόνο στις ΗΠΑ τα κρούσματα COVID-19 αυξήθηκαν 70% την προηγούμενη εβδομάδα. Με πάνω από 80 εκατ. Αμερικανούς να μην έχουν ακόμα εμβολιαστεί, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε σήμερα και νέα έκκληση να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες το ταχύτερο δυνατόν.

Σε ομιλία του σήμερα για την αμερικανική οικονομία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η πορεία της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Επισήμανε παράλληλα ότι τέσσερις μόλις πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτελούσαν το 40% στο σύνολο των κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα.

“Γι’ αυτό σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε”, δήλωσε ο Μπάιντεν. “Εμβολιαστείτε τώρα”.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 725,81 μονάδες ή -2,09% και έκλεισε στις 33.962,04 μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη από τις 28 Οκτωβρίου του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά της ημέρας ο Dow βρέθηκε να χάνει πάνω από 900 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 68,67 μονάδες ή -1,59% στις 4.258,49 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 152,25 μονάδες ή -1,06% και έκλεισε στις 14.274,98 μονάδες.

Στο μεταξύ η απόδοση στο αμερικανικό 10ετές υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών κάτω από το 1,18%.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν τομείς και κλάδοι που αναμένονταν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η ταξιδιωτική βιομηχανία και ο τουρισμός. Η έξαρση των κρουσμάτων θέτει εν αμφιβόλω την ανάκαμψη των βιομηχανιών αυτών μετά τον εφιαλτικό χειμώνα των μαζικών lockdowns για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η επενδυτική προσοχή αναμένεται να στραφεί τις επόμενες ημέρες στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων με περίπου το ένα τρίτο των εταιρειών του δείκτη Dow Jones και πάνω από 80 εταιρείες του S&P 500 να γνωστοποιούν τα οικονομικά τους μεγέθη μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μέχρι τώρα η εικόνα της εταιρικής κερδοφορίας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, με το 85% των επιχειρήσεων του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα