Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Υποχώρησαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το πώς θα κινηθούν αυτό το έτος οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να χαλιναγωγήσουν τον ξέφρενο πληθωρισμό μετά τις διευκολυντικές πολιτικές και τα μέτρα τόνωσης των προηγούμενων ετών για την ανάσχεση της κρίσης του κορονοϊού.

Η αμερικανική Federal Reserve δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από τον Μάρτιο τις αυξήσεις των επιτοκίων της, πραγματοποιώντας συνολικά τέσσερις αυξήσεις φέτος. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο 5% από 4,9% τον Νοέμβριο. Αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει ακόμα εντονότερες πιέσεις για την ανάληψη δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να υποχωρήσουν οι τιμές.

Σε αυτό το κλίμα, οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά: η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε σήμερα κοντά σε υψηλό δύο ετών, ενώ η απόδοση στο αντίστοιχο γερμανικό ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, προσεγγίζοντας το 0%.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε σε ποσοστό 1,5% στις 479,04 μονάδες, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κατρακυλά 3,6% κοντά σε χαμηλό τριών μηνών.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,1% στις 145.768,27 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 1,4% στις 7.115,77 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,5% στις 7.445,25 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,5%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα