Με τραπεζική ώθηση το +1,5% του Χρηματιστηρίου στην πρώτη εβδομάδα του 2022

Η “αφύπνιση” των τραπεζικών μετοχών μπορεί να μην προκάλεσε κάποιο ανοδικό ξέσπασμα στο χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά κατάφερε να κρατήσει τον γενικό δείκτη πάνω από τις 905 μονάδες, σε μια συνεδρίαση μάλιστα κατά την οποία βελτιώθηκε και η συναλλακτική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 906,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 901,86 μονάδων (-0,42%) και 908,40 μονάδων (+0,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 71,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8 εκατ. τεμάχια.

Με τραπεζική ώθηση το +1,5% του Χρηματιστηρίου στην πρώτη εβδομάδα του 2022

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,21%, στις 2.181,19 μονάδες, ενώ στο +0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.514,38 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,45% στις 596,08 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,47%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,50%. Η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 3,67%.

Τέλος η εσωστρέφεια;

Ο τραπεζικός κλάδος σήμερα έδωσε το σύνθημα ότι η εσωστρέφεια του προηγούμενου διαστήματος μάλλον έλαβε τέλος και ενεργοποιήθηκε προσεγγίζοντας μετά από τις 23 Νοεμβρίου 2021 τη ζώνη των 600 μονάδων. Επίσης, βοήθησε τον γενικό δείκτη να κρατήσει τις 905 μονάδες, αλλά και να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχτηκε ενδοσυνεδριακά, ακόμη και αν αυτό έγινε με αρκετά πακέτα που ανέβασαν πάνω από 13 εκατ. ευρώ τον τζίρο.

Έτσι, το μήνυμα που έδωσε το ΧΑ σήμερα είναι ότι διαθέτει κάποιες εσωτερικές άμυνες στις εξωτερικές αναταράξεις. Βέβαια αυτό δεν είναι ο κανόνας, καθώς η ευαισθησία της Λ. Αθηνών στις έξωθεν πιέσεις είναι γνωστή, όμως σταδιακά θα πρέπει να δείξει και η ελληνική αγορά ότι μπορεί να κινηθεί… αυτόφωτα. Οι προϋποθέσεις άλλωστε για καλύτερα χρηματιστηριακά επίπεδα υπάρχουν, δεδομένου ότι η αγορά λειτουργεί σε ένα έντονα αναπτυξιακό περιβάλλον, αλλά οι αβεβαιότητες γύρω από την πανδημία έχουν συντηρήσει την επιφυλακτικότητα πολλών αγοραστών.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Στο επίκεντρο πάντως βρέθηκε σήμερα και η πιθανή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό (5% τον Δεκέμβριο του 2021) και τι θα αποφασιστεί για το δίχτυ προστασίας της ΕΚΤ που βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας. Εάν αυτό το πρόγραμμα, το PEPP, εκλείψει τότε τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, με το πιθανότερο σενάριο να είναι αυτό της επιδείνωσης της εικόνας τους. Βέβαια, αν και η επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde, έχει επιβεβαιώσει ότι δεν θα αφήσει ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα χωρίς προστασία, τα ιστορικά υψηλά του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη (5%) ίσως να στενεύουν τα περιθώρια νομισματικής ευελιξίας της ΕΚΤ.

Έτσι, εωσότου η ΕΚΤ ξεκαθαρίσει τη στάση της στο μέτωπο αυτό, η επιφυλακτικότητα πιθανόν να παραμείνει για τα ελληνικά assets, τα οποία σαφώς είναι ευάλωτα σε κάθε εξωτερική αναταραχή, αλλά και εμφάνιση εμποδίων στην εσωτερική ανάκαμψη. Επίσης, επηρεάζεται και από την συνεχώς επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα της κοινότητας, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να φέρει περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα.

Tαμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 3,43%, με τις Alpha Bank και Eurobank να ακολουθούν με κέρδη 2,52% και 2,40% αντίστοιχα. Στο +1% έκλεισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Σαράντης, Aegean, Motor Oil, ΟΛΠ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, οι πιέσεις ήρθαν από το -2,15% της Jumbo, αλλά και τις άνω του 1% απώλειες σε ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και ΑΔΜΗΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Quest και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Μυτιληναίος.

 

ΠΗΓΗ:Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα