Με θετικό πρόσημο έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα οι προσπάθειες αναρρίχησης προς τον μεγάλο στόχο των 1.035 μονάδων εμποδίστηκαν από τις μεγάλες αναταράξεις επιλεγμένων τίτλων που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω φημών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 1.029,68 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.022,30 μονάδων (-0,48%) και 1.035,54 μονάδων (+0,81%). Ο τζίρος ανήλθε στα 145,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 84,31 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 2.504,12 μονάδες, ενώ στο +0,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.559,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,14% στις 800,89 μονάδες.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης ήταν τα 26 πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών, αξίας 26,4 εκατ. ευρώ, αλλά και το limit up της MIG, ενόψει της γενικής συνέλευσης της Δευτέρας, για τη διάθεση της συνολικής συμμετοχής της στη θυγατρική Attica Group προς τη STRIX Holdings L.P., με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση προς την εταιρεία του συνόλου των ομολογιακών δανείων εκδόσεώς της σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου 443,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση των δημοπρασιών, πέρασαν και τα πακέτα της Κλουκίνας – Λάππας, στην τιμή των 0,90 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 26,10% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Με τα πέντε πακέτα συνολικού όγκου 10,5 εκατ. τεμαχίων και αξίας 8,9 εκατ. ευρώ, ο μέτοχος Λουκάς Σπεντζάρης αποχώρησε από την εταιρεία.

Επίσης, στο επίκεντρο βρέθηκε και το “δίδυμο” ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακής, καθώς οι τίτλοι πιέστηκαν σημαντικά, καταγράφοντας απώλειες 1,29% και 6,27% αντίστοιχα. Μάλιστα, για λίγα λεπτά βρέθηκαν στο -8,74% και στο -6,97% αντίστοιχα.

Αναβάλλεται ο στόχος
Πέραν όμως των επιμέρους κινήσεων, το ΧΑ είδε, έστω και για λίγα λεπτά το επίπεδο που έχασε τον Δεκέμβριο του 2014, όταν και άρχισε η μεγάλη πτώση, εγκαινιάζοντας έναν πολυετή κύκλο τριψήφιων επιπέδων για μια αγορά της ευρωζώνης. Ήταν ο κύκλος κατά τον οποίο η αγορά “πλήρωσε” πολλαπλές κρίσεις εντός και εκτός συνόρων, το τυπικό κλείσιμο του οποίου μάλλον αναβάλλεται για λίγο.

Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, είναι λογικό η αγορά να δείχνει αδυναμία σε ένα επίπεδο που θα ανοίξει το δρόμο για μια ανάβαση άνω των 60 μονάδων, δηλαδή προς τον επόμενο στόχο των 1.400 μονάδων. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι έρχεται από ένα ιδιαιτέρως θετικό Ιανουάριο, με διψήφιες αποδόσεις, οι οποίες είναι αρκετά ελκυστικές για να αφεθούν σε διορθωτικές κινήσεις.

Οι τεχνικοί όροι δεν έχουν αλλάξει και παραμένουν θετικοί. Επομένως μια στάση αποφόρτισης ίσως είναι και ένα σενάριο ευκταίο στην παρούσα και σε μια εβδομάδα που πολλά χαρτοφυλάκια ξένων προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών για την πορεία της νομισματικής τους πολιτικής. Η εξίσωση είναι δύσκολη, ειδικά στο μέτωπο του ανώτατου ορίου που μπορεί να φτάσουν τα επιτόκια και του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θα μείνουν εκεί.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα, το βασικό συστατικό μιας ανοδικής αγοράς, είναι θετικό, με τις προοπτικές μάλιστα να έχουν παραμένουν ευοίωνες (εκτός απροόπτου). Επομένως, οι “χάρακες” της τεχνικής ανάλυσης ενδεχομένως να διασπαστούν εάν οι αγοραστές αποκτήσουν ένα πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντας, προσβλέποντας στα θετικά θεμελιώδη σε όλα τα επίπεδα.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι Eurobank, Σαράντης και Πειραιώς σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Εθνική, ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Jumbo. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Aegean, ΟΠΑΠ, Autohellas, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 6,27%, με τις Coca Cola και Alpha Bank να κλείνουν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Τιτάν και ΟΛΠ, με τις Quest, ΕΛΧΑ και ΟΤΕ να κλείνουν αμετάβλητες.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα