Με θετικό πρόσημο έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Με κέρδη, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς για ακόμη μία φορά κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους και να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ανάκαμψη, αν και η δυναμική του και η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 922,30 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 918,66 μονάδων (-0,17%) και 924,95 μονάδων (+0,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 110,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 93,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 68,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,20%, στις 2.320,78 μονάδες, ενώ στο -0,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.278,13 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 831,96 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,25%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,81%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 3,55%.

Η σημερινή εικόνα του τζίρου ήταν απόρροια ενός ακόμη πακέτου που διακινήθηκε στη Eurobank, που αυτή τη φορά έφτασε τα 66,9 εκατ. τεμάχια. Το πακέτο διακινήθηκε στην τιμή των 0,79 ευρώ, και ήταν αξίας 53,1 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μετοχή της Eurobank τις τελευταίες ημέρες έχουν διακινηθεί σημαντικά πακέτα, ειδικά προς το τέλος της συνεδρίασης, πέριξ της τιμής των 0,80 ευρώ.

.Η ευνοϊκή συγκυρία επιτοκίων έχει παίξει τον ρόλο της καθώς με την ελληνική δεκαετία κάτω από το 1% οι καμπύλες των επιτοκίων έχουν υποχωρήσει σε όλες τις κλάσεις των ομολόγων με αποτέλεσμα το ελληνικό ρίσκο να αποκτήσει εκ νέου ένα σημαντικό πλήθος από πιστούς ακόλουθους. Η επόμενη ομολογιακή έκδοση αναμένεται στις αρχές Μαρτίου με το εταιρικό ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ της Lamda Development το οποίο θα έχει την ιδιαιτερότητα της συμμετοχής ξένων επενδυτών αφού ο σκόπελος των Omnibus Accounts ξεπεράστηκε.

Το χαμηλό κουπόνι δανεισμού και η πρόσβαση στις αγορές είναι μια νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις αφού πλέον η διάθεση είναι τέτοια που αφορά μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων. Το χαμηλότερο κουπόνι σημαίνει βελτιώνει τις τακτικές χρηματοοικονομικές εκροές, αυξάνει τα καθαρά περιθώρια κερδοφορίας ενώ η πρόσβαση στις αγορές διευκολύνει την επίτευξη επενδυτικών πλάνων. Οι νέες δυνατότητες δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού ειδικά σε όσες εταιρίες έχουν απέναντι τους επιχειρήσεις του εξωτερικού που έχουν ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού λόγω της υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας προέλευσης τους. Το χαμηλότερο δε κόστος δανεισμού ανοίγει την πόρτα σε πλάνα με χαμηλότερο εσωτερικό βαθμό απόδοσης διευρύνοντας έτσι τη γκάμα των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε ανεπιτυχώς για δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες να διασπάσει τη στήριξη των 900 μονάδων, ωστόσο τα ανοδικά αντανακλαστικά λειτούργησαν εκ νέου, δίνοντας μια μετριοπαθή αντίδραση που προς το παρόν έχει διανύσει μια μικρή απόσταση 25 μονάδων. Με την κίνηση αυτή ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στον κινητό μέσο των 30 και 50 ημερών η οποίοι έχουν διαμορφώσει ένα σφιχτό εύρος διακύμανσης. Η ως τώρα διαγραμματική συμπεριφορά της Αγοράς παραπέμπει σε συσσώρευση καθώς η πτωτική δυναμική έχει ανασχεθεί και οι μεγάλες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις μαζεύονται σχετικά εύκολα στο τέλος κάθε συνεδρίασης.

Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξομαλύνει περαιτέρω τις διακυμάνσεις και να κρατήσει την απόσταση ασφαλείας από τα κομβικά σημεία αντιστροφής της τάσης. Οι τζίροι αν και ενισχύθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν ευνοούν την ανάπτυξη μιας ισχυρής ανοδικής δυναμικής και επομένως η γνωστή πλάγια κίνηση θα είναι ένα από κύρια χαρακτηριστικά του βήματος της αγοράς, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα το +3,26% του ΑΔΜΗΕ έδωσε σημαντικά στηρίγματα στην αγορά, όπως και τα άνω του 1% κέρδη σε Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Εθνική, Φουρλή και Βιοχαλκο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Coca Cola, ΔΕΗ και Σαράντη.

Στον αντίποδα, η Jumbo έχασε 2,09%, συνεχίζοντας τις έντονες διακυμάνσεις ανά συνεδρίαση, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Titan, Alpha Bank, Motor Oil, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα