Με θετικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά την έντονη μεταβλητότητα που επικράτησε και σήμερα στην αγορά στο πλαίσιο των ανησυχιών για την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν τελικά να εστιάσουν στα στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ξεκίνησε ανοδικά, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας ως μια ακόμη ένδειξη ότι η διεύρυνση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού ενισχύουν την ανάκαμψη.

Ωστόσο, το θετικό αυτό νέο οδήγησε πρόσκαιρα σε ένα άνοδο της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο 1,612%, πριν υποχωρήσει εκ νέου κοντά στα χθεσινά επίπεδα, γεγονός που αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού και να αναγκάσει τη Federal Reserve να ξεκινήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς στο 1,557% πυροδότησε ένα κύμα πωλήσεων, καθώς οι επενδυτές είδαν τον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ να προχωρά στην πιο ξεκαθαρη προειδοποίηση των τελευταίων μηνών ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πώς η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να δράσει εάν χρειαστεί για να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ωστόσο, ο Πάουελ επεσήμανε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την κατάσταση στις αγορές ομολόγων και δεν πρόκειται να παραμείνει άπραγη, εντείνοντας τους φόβους των επενδυτών πως μια ισχυρή άνοδος των τιμών θα μπορούσε να υποχρεώσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια της ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, από τα μισά της συνεδρίασης και μετά, οι επενδυτές φαίνεται ότι αποφάσισαν να επικεντρωθούν στο θετικό μήνυμα που εκπέμπουν για την αμερικανική οικονομία τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 379.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο μετά τον ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό των 166.000 τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πολύ μικρότερη αύξηση, κατά 200.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 6,2% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνολικά χάθηκαν σχεδόν 10 εκατ. θέσεις από την κρίση της πανδημίας, με την αμερικανική οικονομία -παρά την ανάκαμψη των τελευταίων μηνών- να μην έχει καταφέρει ακόμη να τις ανακτήσει.

Δείκτες – στατιστικά

Έτσι, την τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες επιτάχυναν τον βηματισμό τους, ολοκληρώνοντας την ημέρα με ισχυρά κέρδη.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, παρά τα σκαμπανεβάσματα στο πρώτο μισό της συνεδρίασης -καθώς από κέρδη άνω των 200 μονάδων, γύρισε σε αρνητικό έδαφος πριν ανακάμψει εκ νέου στη συνέχεια- ολοκλήρωσε τελικά την ημέρα 572,16 μονάδες ή 1,85% υψηλότερα, κλείνοντας στις 31.496,30 μονάδες.

Αντίστοιχη, πορεία ακολούθησε και ο ευρύτερος S&P 500, που με ένα εντυπωσιακό φίνις έκλεισε τελικά με κέρδη 1,93% στις 3.841,02 μονάδες.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε την ημέρα και ο Nasdaq, παρά τις πιέσεις που υπέστησαν οι τεχνολογικοί τίτλοι και κράτησαν τον δείκτη χαμηλό στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός δείκτης τερμάτισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής στις 12.920,15 μονάδες, με άνοδο 1,55%.

Μάλιστα, τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 κατάφεραν να ανακάμψουν πλήρως από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών και να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με κέρδη 1,8% και 0,8% αντίστοιχα, σε αντίθεση με τον Nasdaq που έκλεισε το πενθήμερο 2,1% χαμηλότερα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα