Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στις εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η πρόοδος στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού από φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica, BioNtech-Pfizer και Moderna οδήγησε σε σημαντικά κέρδη τις παγκόσμιες αγορές τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η διαδικασία έγκρισης αυτών των εμβολίων θα ολοκληρωθεί σε χρόνο-ρεκόρ τις επόμενες εβδομάδες, δίνοντας στις κυβερνήσεις ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Ωστόσο ο δρόμος για την έγκριση των εμβολίων δεν είναι εύκολος, όπως έδειξε και η περίπτωση της AstraZeneca η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ερωτήματα σχετικά με το ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου της. Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας για τα εμβόλια του Λευκού Οίκου εξάλλου εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών και το ποσοστό αποτελεσματικότητας του φαρμάκου και η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μια νέα δοκιμή. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με άνοδο 0,02%.

Δείκτες
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,41% στις 393,23 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε κέρδη 0,5%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,37% στις 13.335,68 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,07% στις 6.367,58 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 5.598,18 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 8.190,70 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,68% στις 22.352,46 μονάδες.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της η Banco de Sabadell SA σημείωσε ”βουτιά” άνω του 13% μετά την ανακοίνωση ότι τερματίζει τις συνομιλίες με την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

Σχετικά Νέα