

Η οικονομία της Σιγκαπούρης ξεπέρασε τις προβλέψεις για ανάπτυξη 4,0% το 2024, παρά την επιβράδυνση του τέταρτου τριμήνου, όπως έδειξαν προκαταρκτικά κυβερνητικά στοιχεία την Πέμπτη. Η οικονομία της εξαρτώμενης από το εμπόριο πόλης-κράτους επιταχύνθηκε από την ανάπτυξη 1,1% που καταγράφηκε το 2023, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου.
Το ποσοστό ξεπέρασε την αναθεωρημένη πρόβλεψη της κυβέρνησης που είχε γίνει τον Νοέμβριο για ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος περίπου 3,5%. Οι οικονομικές επιδόσεις της Σιγκαπούρης θεωρούνται συχνά βαρόμετρο του παγκόσμιου περιβάλλοντος λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από το διεθνές εμπόριο.
Η ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους διαμορφώθηκε στο 4,3%, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου, μειωμένη από το 5,4% του τρίτου τριμήνου.
Η μεταποίηση, βασικός πυλώνας της οικονομίας που βασίζεται στις εξαγωγές, επεκτάθηκε κατά 4,2% το τέταρτο τρίμηνο, από 11,1% τους τρεις προηγούμενους μήνες. Ο τομέας αναπτύχθηκε κατά 3,5% για το σύνολο του έτους, αντιστρέφοντας την πτώση κατά 4,3% το 2023. Οι κατασκευές ήταν πιο εύρωστες το τέταρτο τρίμηνο, επεκτεινόμενες κατά 5,9% από 4,7% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.
Ο τομέας των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 4,3% από 4,0%, καθοδηγούμενος από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καθώς και τις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης. Ο πρωθυπουργός Λόρενς Γουόνγκ δήλωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η βία στη Μέση Ανατολή, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομία της Σιγκαπούρης, μαζί με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης.
«Ενώ ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει μετριαστεί, τα επίπεδα των τιμών δεν έχουν μειωθεί, πολύ περισσότερο δεν έχουν επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα», δήλωσε την Τρίτη. «Σε πολλές χώρες, οι πιέσεις του κόστους ζωής εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις οικογένειες και τις κοινότητες. Οι άνθρωποι αισθάνονται βαθιά αγωνία και άγχος για το μέλλον», είπε. Η Σιγκαπούρη «δεν ήταν απρόσβλητη από αυτές τις παγκόσμιες αλλαγές και πιέσεις της διάθεσης», δήλωσε ο Γουόνγκ.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο
Σχετικά Νέα
«Καθ’ οδόν» 2 νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου – Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές, και δωρεές
Η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η απλοποίηση των διαδικασιών για την αποτελεσματική αξιοποίηση.
e- ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε από αύριο στα ΑΤΜ – Αναλυτικά οι πληρωμές έως τις 25 Απριλίου
Μια σειρά από παροχές και επιδόματα θα πληρώσουν από αύριο, Τρίτη του Πάσχα, 22.
Πότε θα φτάσει ο ασφαλιστικός μας βίος στην οθόνη του κινητού
Προσωποποιημένη πληροφορία, στην οθόνη του υπολογιστή ή ακόμη και στο κινητό, θα μπορούν να.
Τουρισμός: Πάνω οι αφίξεις αλλά στάσιμα τα έσοδα
Με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει και την εικόνα των κρατήσεων να.