Με ρευστοποιήσεις «μπήκε» ο Ιούλιος στις ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες ξεκίνησε ο μήνας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τρίμηνου και τις ευκαιρίες που προσφέρουν. Είχε προηγηθεί το θετικό κλείσιμο του Ιουνίου για τις αγορές συνολικά και δη, τον Stoxx 600.

Την Τρίτη, στο ταμπλό ο Stoxx 600 έχασε έδαφος σε ποσοστό 0,89% στις 467 μονάδες με όλους τους επιμέρους κλάδους να κινούνται πτωτικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 1,55% κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών αυτοκινήτου, με τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να ακολουθούν από κοντά.

Θυμίζουμε πως τα κέρδη του δείκτη, τον Ιούλιο, ανήλθαν σε 1,9%.

Στα κόκκινα «ντύθηκαν» και οι μεγάλες αγορές της περιοχής, με τον γερμανικό DAX να σημειώνει μεγάλη πτώση ύψους 1,26% στις 16.240 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 1,22% στις 7.406 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να περιορίζεται σε ποσοστό 0,43% στις 7.666 μονάδες.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε σε ποσοστό 0,97% στις 29.356 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.502 μονάδες μειωμένος κατά 1,44%.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη της πανδημίας, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό στις αγορές. Συγκεκριμένα ο δείκτης PMI της HCOB υποχώρησε στις 42,7 μονάδες τον Ιούλιο έναντι της προηγούμενης μέτρησης στις 43,4 μονάδες, που είναι και το κατώτερο σημείο του από το Μάιο του 2022.

Το στοιχείο αυτό παράλληλα με την σημαντική αδυναμία που παρουσίασαν οι εθνικοί δείκτες στις κυριότερες οικονομικές δυνάμεις της περιοχής, ήτοι τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αναζωπύρωσαν τους φόβους για την… προσγείωση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν υποχώρηση της ανεργίας στο ιστορικό χαμηλό του 6,4% έναντι εκτίμησης για διαμόρφωση του δείκτη στο 6,5%, που σημαίνει πως παρά τις πιέσεις στην οικονομία η αγορά εργασίας εμφανίζεται ανθεκτική. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην περιοχή της Ευρωζώνης έπεσε μόλις στα 10,8 εκατ.

Πάντως, την προσοχή των επενδυτών προσέλκυσαν κυρίως τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν μεγάλα ονόματα της περιοχής, επηρεάζοντας αντιστοίχως και τις μετοχές τους. Έτσι, στις κερδισμένες ήταν η μετοχή της βρετανικής τράπεζας HSBC, όπως επίσης της Man Group και της Weir Group, ενώ αντιθέτως πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της BMW και της BP, που ανακοίνωσε και βουτιά στα κέρδη της σε ποσοστό σχεδόν 70% σε ετήσια βάση.

Στις αγορές των commodities, το παρατεταμένο ανοδικό ράλι του μαύρου χρυσού ανεκόπη με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών. Έτσι, η τιμή του Brent έχασε 0,73% στα 84,81 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI περιορίστηκε σε ποσοστό 0,75% στα 81,19 δολάρια.

Πτωτικά κινείται και ο χρυσός σημειώνοντας κάμψη ύψους 1,41% στα 1.980 δολάρια την ουγγιά, κινούμενο ουσιαστικά αντίθετα σε σχέση με το δολάριο. Πραγματικά, στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να ενισχύεται κατά 0,50% στα 102,37 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0968.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα