Με πτώση σχεδόν 3% έκλεισε το αργό – Σε χαμηλό τριών και πλέον μηνών

Απώλειες σχεδόν 3% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου στη συνεδρίαση της Τετάρτης, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τριών και πλέον μηνών, παρά την άμβλυνση των ανησυχιών για τυχόν διατάραξη των ροών εφοδιασμού λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Τις ανησυχίες πυροδότησε η τελευταία έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ) για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς, που κάνει λόγω για υποχώρηση της ζήτησης στις ΗΠΑ, την ώρα που αναμένεται αύξηση της αμερικανικής παραγωγής, αν και με ελαφρώς ηπιότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ειδικότερα, η ΕΙΑ εκτιμά ότι η συνολική κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μειωθεί φέτος κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, στα 20,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε αντίθεση με την προηγούμενη εκτίμησή της που έκανε λόγο για αύξηση της κατανάλωσης κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Παράλληλα, η παραγωγή των ΗΠΑ θα αυξηθεί στα 12,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023 από την προηγούμενη εκτίμηση για 12,92 εκατ. βαρέλια.

Η EIA περιμένει επίσης ότι η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 1% το 2024.

Τις ανησυχίες ενέτεινα τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ενέργειας που έδειξαν ισχυρή αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, κατά σχεδόν 12 εκατ. βαρέλια.

Εν τω μεταξύ, ανησυχίες έχουν προκαλέσει και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, που έδειξαν ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, εγείροντας φόβους για μείωση της ζήτησης από το μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον πλανήτη.

Έτσι, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate έχασε σήμερα 2,04 δολάρια ή 2,6% και έκλεισε στα 75,33 δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο συμβολαίου του επόμενου μήνα από τις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Ιανουαρίου του Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, υποχώρησε κατά 2,14 δολάρια ή 2,6% στα 79,47 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα