Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Στους πωλητές παραδόθηκε για ακόμη μία ημέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όχι μόνο δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις, αλλά αναίρεσε σε μεγάλο βαθμό την αντίδραση της περασμένης εβδομάδας. Ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται πλέον στον απόλυτα πτωτικό μήνα, την ώρα που οι προσδοκίες των αναβαθμίσεων είχαν καλλιεργήσει ένα διαφορετικό κλίμα, ειδικά στην εγχώρια κοινότητα.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,91% στις 1.227,78 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 87,6 εκατ. ευρώ. Και οι συντελεστές της πτώσης ήταν οι πάνω από τους 100 τίτλοι του, οι οποίοι έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη, μην αφήνοντας περιθώρια σε επιλεγμένους, όπως ο ΟΤΕ και η Coca Cola να δώσουν τα στηρίγματά τους.

Με σημαντικές απώλειες, “παραδόθηκε” στους πωλητές το Χρηματιστήριο
Ο δείκτης Large Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.988,03 μονάδες, με απώλειες 2,08%, ενώ ο Mid Cap, με -1,30% έκλεισε στις 2.007,13 μονάδες. Στις 948,93 μονάδες, με απώλειες 3,35% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης.

Οι πωλητές έκαναν την εμφάνισή τους μετά τις 12:00 και σταδιακά έδειξαν τα… δόντια τους, χωρίς να κάνουν “εξαιρέσεις”, προσγειώνοντας και πάλι το Χρηματιστήριο στις 1.230 μονάδες.

Η εικόνα σαφώς έχει εντείνει την ανησυχία των long, οι οποίοι δείχνουν απρόθυμοι να απορροφήσουν μεγάλο μέρος της προσφοράς που βγαίνει. Μιας προσφοράς που ήρθε μάλιστα μετά τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από την DBRS και τη Moody’s, με την εγχώρια κοινότητα να βλέπει παράλληλα και τους ξένους να είναι πωλητές σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Μεγάλο αγκάθι για την εγχώρια αγορά ήταν και σήμερα οι συναλλαγές, καθώς με λίγα τεμάχια οι μεταβολές γιγαντώθηκαν, διαφοροποιώντας την εικόνα της. Την ίδια ώρα, τα εταιρικά αποτελέσματα, οι ανακοινώσεις των οποίων κορυφώνονται αυτήν την εβδομάδα, θολώνουν ακόμη περισσότερο μια αγορά που μετά την πρόσφατη διόρθωσή της αναζητά τα μονοπάτια που θα καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Η εικόνα στο ταμπλό
Aegean και Εθνική οδήγησαν τις απώλειες σήμερα, καθώς η πτώση τους ξεπέρασε το 5%, με εκείνη των Alpha Bank και Βιοχάλκο το 4%. Άνω του -3% έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo και άνω του -2% οι Motor Oil, Autohellas, Πειραιώς, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Λάμδα και Μυτιληναίος.

ΔΕΗ, Quest και Cenergy έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν. Η Coca Cola κέρδισε σήμερα 0,80% και ο ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,60%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +2,77%.

 

 

πηγή   capital.gr