Με πτώση έκλεισε σήμερα η Wall Street

Πτωτικά τερμάτισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής η Wall Street, με εξαίρεση τον Nasdaq που ανέκαμψε εν μέρει από τη χθεσινή βουτιά του, ολοκληρώνοντας ένα πενθήμερο έντονης μεταβλητότητας που οδήγησε τους βασικούς δείκτες σε σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες. Και οι τρεις δείκτες, ωστόσο, αποχαιρέτησαν τον Φεβρουάριο με σημαντικά κέρδη.

Η μεταβλητότητα που επικράτησε όλη την εβδομάδα ήταν έντονα αισθητή και σήμερα στην αγορά, καθώς η ξαφνική αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, που οδήγησε εχθές τους δείκτες της Wall σε βουτιά, εγείρει φόβους για άνοδο του πληθωρισμού.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ταυτόχρονα πυροδοτήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια της νωρίτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τα κόστη δανεισμού και επιβαρύνοντας την ανάκαμψη. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ πάντως διαβεβαίωσε στην κατάθεση του στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αλλάξει σύντομα την πολιτική της.

Σήμερα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, αν και αυξήθηκε πρόσκαιρα στο υψηλό ενός και πλέον έτους του 1,51%, όπως και χθες, υποχώρησε στη συνέχεια και κινείται στο 1,497%.

Ωστόσο, τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αμβλύνουν εν μέρει τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού, καθώς έδειξαν συγκρατημένη άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι το εισόδημα των νοικοκυριών σημείωσε άλμα 10% τον Ιανουάριο, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Το άλμα του Ιανουαρίου αντανακλά το πακέτο τόνωσης των 900 δισ. δολ. που πέρασε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο. Το πακέτο είχε ένα νέο γύρο επιταγών προς τα αμερικανικά νοικοκυριά και ενισχύσεις στα επιδόματα ανεργίας, μεταξύ των πολλών μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το Κογκρέσο ετοιμάζει παράλληλα ένα νέο πακέτο τόνωσης μετά την πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για έναν συνδυασμό μέτρων συνολικού ύψους σχεδόν 2 τρισ. δολ.

Ωστόσο, ο λεγόμενος δείκτης τιμών PCEΈ, που θεωρείται βασικό μέτρο του πληθωρισμού για τη Federal Reserve, αυξήθηκε μόλις 0,3% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που καθησύχασε εν μέρει τους επενδυτές.

Εξάλλου, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι πόσο γρήγορα η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει από την πανδημία και θα αποκαταστήσει τα εκατομμύρια θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί, παρότι επιταχύνεται το ποσοστό των εμβολιασμών.

Ενδεικτική είναι η οριακή βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Φεβρουάριο, ο οποίος σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, διαμορφώθηκε στις 76,8 μονάδες από 76,2 μονάδες που ήταν η αρχική μέτρηση, χαμηλότερα από τις 79 μονάδες που βρισκόταν τον Ιανουάριο.

Δείκτες – στατιστικά

Η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά ήταν έκδηλη μέχρι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο στα τελευταία λεπτά οι πωλητές έκαναν “νέα επίθεση” οδηγώντας τον Dow Jones και τον S&P να κλείσουν κοντά στα χαμηλά ημέρας και “ψαλιδίζοντας” τα σημαντικά υψηλότερα ενδοσυνεδριακά κέρδη του Nasdaq.

Ειδικότερα, ο Dow Jones που κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, παρά τις προσπάθειες αντίδρασης που έκανε ενδοσυνεδριακά δεν κατάφερε να βρει βηματισμό, αντίθετα υπέκυψε οριστικά στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και έκλεισε τελικά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 31.000 μονάδων. Συγκεκριμένα, σημείωσε νέα “βουτιά” 469,64 μονάδων ή 1,50% και έκλεισε στις 30.932,37 μονάδες.

Με απώλειες έκλεισε και ο S&P 500, ο οποίος παρότι βρέθηκε κατά διαστήματα σε θετικό έδαφος, δεν κατάφερε να το κρατήσει λυγίζοντας επίσης στα τελευταία λεπτά και κλείνοντας την ημέρα με πτώση 0,43% στις 3.812,80 μονάδες.

Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq, που στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κινήθηκε ανοδικά, διατήρησε το θετικό πρόσημο αλλά έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας, γράφοντας κέρδη 0,56% στις 13.192,34 μονάδες.

Ωστόσο, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν τον μήνα με κέρδη. Για τον Φεβρουάριο ο Dow έγραψε κέρδη 3,2%, ο S&P 500 2,6% και ο Nasdaq 0,9%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα