Με πτώση έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street

Με πτώση έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της τετραήμερης (λόγω της αργίας της Δευτέρας στις ΗΠΑ) χρηματιστηριακής εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών ότι τα καλύτερα της μετα-πανδημικής οικονομικής ανάκαμψης μπορεί να βρίσκονται ήδη πίσω μας, με τον τεχνολογικό δείκτη, ωστόσο, να συνεχίζει σε νέα ιστορικά υψηλά.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 208,98 μονάδες ή 0,60%, στις 34.577,37 μονάδες με τον ευρύτερo S&P 500 να υποχωρεί κατά 9,86 μονάδες ή 0,23%, στις 4.342,48 και τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει 24,3 μονάδες ή 0,17%, στις 14.663,60 μονάδες.

Ο S&P 500 προερχόταν από ένα επταήμερο ανοδικό σερί που τον οδήγησε σε ιστορικά υψηλά, ενώ στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του είχε κλείσει την Παρασκευή και ο Nasdaq.

Η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε κατά 4,69%, μετά την ακύρωση εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ του συμβολαίου αξίας 10 δισ. δολ. για υπηρεσίες cloud (JEDI) με την Microsoft. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για νέο συμβόλαιο, το οποίο θα είναι ανοικτό τόσο στην Amazon όσο και στην Microsoft και σε άλλες εταιρείες. Τη Δευτέρα, ο Andy Jassy ανέλαβε και επισήμως CEO της εταιρείας, με τον Jeff Bezos να είναι πλέον μόνον εκτελεστικός πρόεδρος του Δ.Σ.

Οι επενδυτές εξετάζουν διάφορά σημάδια που πιθανόν να αποδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε την “καταβύθιση” των αρχών της πανδημίας πιθανόν να αγγίζει τα όριά της. Ο δείκτης του ISM για τον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ υποχώρησε απροσδόκητα τον Ιούνιο, δείχνοντας επιβράδυνση της επέκτασης, ενώ την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 5,9%, έναντι προβλέψεων για 5,6%.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κάτω του 1,4%, σε ακόμη ένα σημάδια ότι οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την περαιτέρω δυναμική της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές του κινεζικού κολοσσού μεταφορών προσώπων Didi έφτασαν να υποχωρούν έως και κατά 25%, κλείνοντας τελικά με πτώση 18,93%, μετά την απόφαση του κινεζικού κράτους ότι νέοι χρήστες δεν θα μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή της εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος κυβερνοασφάλειας της εταιρείας. Η είδηση έγινε δεκτή με έκπληξη από τους επενδυτές καθώς η κινεζική εταιρεία είχε κάνει το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μόλις την περασμένη εβδομάδα.

“Η οικονομία των ΗΠΑ εκτινάσσεται, αλλά αυτό είναι πλέον ένα γνωστό δεδομένο το οποίο οι αγορές έχουν ήδη αποτυπώσει. Εκείνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι μέχρι ποιου σημείου θα συνεχίσει να αποτυπώνεται αυτό στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων”, ανέφερε ο Michael Wilson, στέλεχος της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, σε σημείωμά του.

Οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, τα οποία θα δημοσιευθούν την Τετάρτη, για στοιχεία σχετικά με τη συζήτηση “εντός των τειχών” της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για το πότε αναμένεται η έναρξη σύσφιγξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 7 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Apple, American Express και Salesforce, ενώ των απωλειών εκείνες των Dow Inc., Amgen και Caterpillar.

Μάκρο
Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ έδειξε ο δείκτης ISM, με το φαινόνενο να αποδίδεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά και πρώτων υλών.

Το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο δείκτης του για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 60,1 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 64 μονάδων τον Μάιο, που είχαν αποτελέσει και ιστορικό υψηλό για τον δείκτη. Κάθε καταγραφή άνω του 50 υποδεικνύει επέκταση, ενώ κάτω του αριθμού αυτού συρρίκνωση οικονομικής δραστηριότητας.

Οικονομικοί αναλυτές σε έρευνα του Reuters εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν περί τις 63,5 μονάδες τον Ιούνιο.

Οι νέες παραγγελίες παραμένουν σε υγιή επίπεδα, με τα αποθέματα των επιχειρήσεων να καταγράφουν μείωση τον Ιούνιο.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε και ο δείκτης υπηρεσιών της IHS Markit για τον Ιούνιο (στις 64,6 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 64,8), αλλά και ο σύνθετος δείκτης PMI, στις 63,7, έναντι προβλέψεων για 63,9. Τον Μάιο, οι δείκτες είχαν κινηθεί στις 64,8 και στις 63,9 μονάδες αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα