Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν την Τρίτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η έλλειψη νέων στοιχείων σχετικά με τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας προκάλεσε ένα sell-off σε τομείς που συνδέονται με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπως εκείνοι της εξόρυξης και των ειδών πολυτελείας.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,55% στις 516,64 μονάδες και ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε φτάσει σε χαμηλό δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1%. Ο έτερος ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50, των “βαριών χαρτιών” της Ευρωζώνης, κινήθηκε επίσης πτωτικά κατά 0,40% στις 4.949,65 μονάδες.
Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,17% στις 19.070,78 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 “έχασε” 0,72% στις 8.190,61 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,36% στις 8.190,61 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,15% και ο ιταλικός FTSE MIB απώλεσε 0,24%.
Αναφορικά με τους κλάδους που κινήθηκαν στο “κόκκινο”, οι εταιρείες εξορύξεων ηγήθηκαν των απωλειών με πτώση 4,4%, καθώς οι τιμές του χαλκού και του σιδήρου υποχώρησαν αφού οι Κινέζοι αξιωματούχοι απέτυχαν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σχετικά με τα σχέδια αναζωογόνησης της οικονομίας. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι εταιρείες ειδών πολυτελείας, με brands όπως η LVMH, η Kering, η Burberry και η Hermes, που αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την Κίνα να υποχωρούν από 0,6% έως και 4,5%.
Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, οι εταιρείες παραγωγής αλκοολούχων ποτών Remy Cointreau και Pernod Ricard σημείωσαν πτώση 6,4% και 4,2%, αντίστοιχα, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Η αγορά μπορεί να επιβιώσει με κάποιους πρόσθετους δασμούς εδώ και εκεί, αλλά αν επιβληθούν δραματικοί τέτοιοι τότε μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση” δήλωσε ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην IG Group, συμπληρώνοντας: “Οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή αφορούν στα αυτοκίνητα και τους κατασκευαστές κινητήρων και είναι πιθανώς τα βασικά σημεία που πρέπει να παρακολουθήσουμε”.
Στα μακροικονομικά στοιχεία της ημέρας, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 2,9% τον Αύγουστο, κάτι που πάντως ελάχιστα συνέβαλε στην άνοδο του κλίματος της αγοράς, με τους συναλλασσόμενους να επικεντρώνονται στη ζοφερή εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης.
Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν σε τροχιά ετήσιων κερδών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τιμολογούν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, προετοιμάζονται για τα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου χρήσης, με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η LSEG να προβλέπουν αύξηση 4,6% σε ετήσια βάση.