Με πτώση, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρα, έκλεισαν οι ευρωαγορές

“Έσπασε” το τριήμερο ανοδικό σερί των ευρωπαϊκών αγορών την Τετάρτη, στον απόηχο της έντονης μεταβλητότητας που έχουν πυροδοτήσει διεθνώς οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση ως απόρροια των δραστικών κινήσεων σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη προκειμένου να τιθασεύσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η Fed, όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας και άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και την Ασία, έχουν αυξήσει δραματικά τα επιτόκια τους τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ράλι του πληθωρισμού, ενώ σχεδιάζουν και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες. Η ταχύτητα με την οποία δε οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν στη σύσφιξη της πολιτικής τους προβληματίζει τους επενδυτές που πλέον ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Ανησυχίες που ενέτεινε την Τετάρτη και η κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου. Ο επικεφαλής της Fed, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης κατάθεσής του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, επανέλαβε την “απόλυτη δέσμευση” της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου έχει σαφείς ενδείξεις μείωσης των τιμών προς τον στόχο που έχει θέσει, διαβεβαιώνοντας από τη μία ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή και αντέχει, μην αποκλείοντας όμως από την άλλη το ενδεχόμενο να περιέλθουν οι ΗΠΑ σε ύφεση, αν και πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή του Πάουελ ότι είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο τρόμαξε τους επενδυτές, την ώρα δε που αυξάνονται οι πιθανότητες που δίνουν οι επενδυτικές τράπεζες για παγκόσμια ύφεση.

Τελευταία, η Citigroup, η οποία σε σημερινή έκθεσή της προειδοποιεί ότι η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να μπει σε ύφεση πλησιάζει το 50%, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η ζήτηση για αγαθά αποδυναμώνεται.

Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητα, οι ευρωπαϊκές αγορές επέστρεψαν σήμερα σε πτωτική τροχιά, μετά από τρεις ημέρες ανόδου, κλείνοντας ωστόσο μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, αφού κατρακύλησε έως τις 401,24 μονάδες, έκλεισε τελικά στις 405,74 μονάδες με πτώση 0,70%, ενώ αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chips, Euro Stoxx 50, ο οποίος τερμάτισε τελικά την ημέρα με απώλειες 0,84% στις 3.464,64 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ολοκλήρωσε την ημέρα στις 13.144,28 μονάδες, με πτώση 1,11%, παρότι ενδοσυνεδριακά υποχώρησε ακόμη και κάτω από τις 13.000 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 έκλεισε επίσης μακριά από τα χαμηλά ημέρας, στις 5.916,63 μονάδες, με απώλειες 0,81%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με υποχώρηση 0,88%, στις 7.089,22 μονάδες.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 1,36% και να κλείνει στις 21.788,57 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να τερματίζει στις 8.145,40 μονάδες, με πρώτη 1,10%.

Στο “μέτωπο” των επιχειρήσεων, με “βουτιά” σχεδόν 13% έκλεισε ο τίτλος της Voestalpine, αφότου η JPMorgan υποβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή της αυστριακής εταιρείας σε “underweight” από “overweight”.

Στον αντίποδα, “άλμα” άνω του 6,5% σημείωσε ο τίτλος της βρετανικής εταιρείας λιανικής JD Sports, που ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της κερδοφορίας της στην τελευταία οικονομική χρήση.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν νέο υψηλό 40 ετών για τον πληθωρισμό παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μετριάσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές με διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 9,1% τον Μάιο αντλώντας νέα ώθηση από την εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα