Με οριακές απώλειες έκλεισε η Wall Street εν αναμονή “σημάτων” από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Με οριακές απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές στέκονται επιφυλακτικοί εν όψει της ανακοίνωσης σημαντικών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στη χώρα την Παρασκευή, τα οποία μάλιστα θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο την επόμενη κίνηση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) για τα επιτόκια.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 10,05 μονάδες ή 0,03%, στις 33.119,50 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 4,86 μονάδες ή 0,11%, στις 4.258,89 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 16,18 μονάδων ή 0,12%, στις 13.219,83 μονάδες.

Ο κλάδος των βασικών καταναλωτικών προϊόντων ηγήθηκε των απωλειών του γενικού δείκτη της αγοράς την Πέμπτη. Η μετοχή της εταιρείας ποτών Molson Coors υποχώρησε κατά περισσότερο από 6% την Πέμπτη, ακολουθούμενη από εκείνες των Clorox και PepsiCo, οι οποίες υποχώρησαν κατά περισσότερο από 5% έκαστη.

Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κινήθηκαν και πάλι πάνω από τις 200.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, με οριακά αυξητική μεταβολή, κάτω όμως από τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα στοιχεία απογοήτευσαν ορισμένους επενδυτές οι οποίοι ελπίζουν ότι τα εβδομαδιαία στοιχεία θα άρχιζαν να σηματοδοτούν μια κατάρρευση της αγοράς εργασίας, η οποία με τη σειρά της θα τερμάτιζε την αυξητική πορεία των επιτοκίων, που πλήττει τις μετοχές.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ κινήθηκε ανοδικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, ενώ στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε περί το 4,714%. Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων λειτουργεί αρνητικά για τις μετοχές, αφού πρόκειται για ανταγωνιστικά μεταξύ τους επενδυτικά προϊόντα.

“Βρισκόμαστε στη μέση μιας μετάβασης από αυτό που όλοι πιστεύουν ότι είναι ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, σε ένα είδος πιο κανονικοποιημένου επιτοκιακού περιβάλλοντος. Αυτές οι περίοδοι προσαρμογής είναι δύσκολες”, δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Horizon Investments, Scott Ladner.

Ενώ οι επενδυτές δεν “βλέπουν” ούτε θα επιθυμούσαν μια ύφεση, επιθυμούν κάποια αδυναμία στην αγορά εργασίας που θα αναγκάσει τη Fed να ανακόψει μια πορεία που έχει οδηγήσει τα επιτόκια και τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά 16 ετών.

Ο Ladner είναι αισιόδοξος ότι η αγορά εργασίας χαλαρώνει “με τον πλέον υγιή τρόπο”, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία.

“Το σύνολο των δεδομένων της αγοράς εργασίας μας λέει ότι τα πράγματα βελτιώνονται. Έχουμε δηλαδή ουσιαστικά λιγότερες προσλήψεις, αλλά και πάλι όχι πολλές απολύσεις”, συμπλήρωσε.

Οι δείκτες κινούνται σε ρυθμούς απωλειών για ακόμη μια εβδομάδα. Ο Dow έχει υποχωρήσει 1,1% στην εβδομάδα μέχρι σήμερα και εισήλθε σε αρνητικό έδαφος για το έτος κατά τη διάρκεια του selloff της Τρίτης. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 0,5%, ενώ ο Nasdaq έχει κερδίσει σε εβδομαδιαία βάση 0,1%.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 15 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walt Disney, Merck και Johnson&Johnson, ενώ των απωλειών εκείνες των Coca-Cola, Dow και Caterpillar.

ΗΠΑ: Μείωση εμπορικού ελλείμματος, αύξηση αιτήσεων για επίδομα ανεργίας
Κοντά σε χαμηλό τριών ετών υποχώρησε τον Αύγουστο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικάνικο υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε 9,9% και διαμορφώθηκε σε 58,3 δισ. δολ. – το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020 – από 64,7 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική μέτρηση του Ιουλίου τοποθετούσε το έλλειμμα στα 65 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για έλλειμμα 62,3 δισ. δολ. τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,6% στα 256 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,7% στα 314,3 δισ. δολ.

Μικρή αύξηση σημείωσε εξάλλου ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στις 207.000 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, παραμένοντας πάντως χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 210.000 αιτήσεις σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις – τα άτομα που έλαβαν επιδόματα μετά και την αρχική, πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης – υποχώρησαν κατά 1.000 στις 1,664 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η αμερικανική αγορά εργασίας έχει διαψεύσει τους φόβους τους αναλυτών που προειδοποιήσουν για εκτόξευση της ανεργίας εν μέσω της επιθετικότερης εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης στην πρόσφατη ιστορία της Federal Reserve. Από τον Μάρτιο του 2022, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 525 μονάδες στο 5,25% με 5,50% που είναι σήμερα.

Οι επενδυτές περιμένουν πλέον τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή (πριν το άνοιγμα της αγοράς) για την πορεία της απασχόλησης τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία πρόσθεσε άλλες 170.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, μετά τις 187.000 τον Αύγουστο. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,7% από 3,8% τον Αύγουστο, παραμένοντας κοντά σε χαμηλά 50 ετών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα