Με νέα μέτρα αντιστέκονται στην πανδημία οι χώρες της Ευρώπης

Την ώρα που στην Ελλάδα εξετάζονται συνεχώς πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα, και ιδιαίτερα στις περιοχές της Αττικής, οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν παρόμοιες αναζωπυρώσεις του ιού που τις αναγκάζει να εφαρμόζουν επίσης νέους περιορισμούς.

Από τις βαριά πληγείσες Ισπανία, Βρετανία και Γαλλία μέχρι την «αντισυμβατική» Σουηδία και την αποτελεσματική στη διαχείριση του ιού Γερμανία, οι περισσότερες χώρες υιοθετούν ή εξετάζουν την επιβολή νέων μέτρων.

Ήδη από τις αρχές του καλοκαιρού η Ισπανία είδε αύξηση κρουσμάτων που οδήγησαν στον «αποκλεισμό» της σύνδεσης με άλλες χώρες μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλλαν κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, επιβάλλοντας καραντίνα σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τις ισπανικές πόλεις.

Σήμερα αρκετά περιοριστικά μέτρα έχουν επιστρέψει σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας με τη Μαδρίτη να βρίσκεται στο μάτι του κορωνοϊού. Αποφεύγοντας το γενικό lockdown το γνωστό ως «μοντέλο της Μαδρίτης» ακολουθεί την πολιτική εφαρμογής τοπικών περιορισμών οι οποίοι διαφέρουν ακόμα και για διαφορετικά τμήματα ή γειτονιές της πόλης. Το μερικό lockdown της Μαδρίτης, το οποίο ισχύει για τις πάνω από τα 45 συνοικίες της πόλης, ανανεώθηκε ενώ οι αρχές της πόλης απέρριψαν τις συστάσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την επιβολή lockdown σε ολόκληρη την πόλη. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ίγια, υποστήριξε πως «η Μαδρίτη βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού κινδύνου» ζητώντας επιπλέον μέτρα.

Νέα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν και στη Βρετανία η οποία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 6.042 νέα κρούσματα και 34 θανάτους. Τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί στη Βρετανία αφορούν περίπου το ένα τέταρτο των 66 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Μεταξύ άλλων, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 6 προσώπων. Εξαιρούνται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, εφόσον όμως οι συμμετέχοντες τηρούν τους κανόνες και κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους. Επίσης παμπ και εστιατόρια κλείνουν πλέον στις 10 το βράδυ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει απευθύνει έκκληση στους Βρετανούς να επιστρέψουν στην τηλεργασία.

Να σημειωθεί ότι χθες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο κεντρικό Λονδίνο διαδηλώνοντας κατά των περιοριστικών μέτρων, ενώ συγκρούστηκαν και με αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματισμοί εκατέρωθεν.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως περισσότερο από το 80% των Βρετανών πολιτών δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες απομόνωσης όταν εμφανίσουν συμπτώματα κορωνοϊού ή έρθουν σε επαφή με άτομο που έχει διαγνωσθεί θετικό, ενώ η πλειονότητα επίσης αδυνατεί να εντοπίσει τα συμπτώματα της νόσου.

Μία χώρα που χρησιμοποιείται συχνά ως παράδειγμα προς αποφυγή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα είναι η Γαλλία η οποία καταγράφει καθημερινά χιλιάδες κρούσματα. Ο τελευταίος απολογισμός στη χώρα κατέγραψε 14.000 νέα κρούσματα. Την Παρασκευή οι αρχές προειδοποίησαν ότι η πανδημία στη Γαλλία είναι σε «ανοδική φάση» θεωρώντας ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ιός «κυκλοφορεί ολοένα και περισσότερο» μεταξύ ηλικιωμένων.

Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αποφάσισαν επίσης οι αρχές οι αρχές των Βρυξελλών, λίγες μέρες προτού τεθεί σε ισχύ η κατάργηση του μέτρου για τη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, τα μπαρ και τα καφέ στις Βρυξέλλες θα κλείνουν στις 23:00, ενώ από την ίδια ώρα και μέχρι τις 6 το πρωί απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων. Παράλληλα δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού στις υπαίθριες αγορές. Όσον αφορά στα καταστήματα που πωλούν φαγητό ή ποτό, αυτά μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 22:00.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν για τη Γερμανία, χώρα η οποία παρουσιάζει καλή επιδημιολογική κατάσταση κυρίως λόγω των συστηματικών ελέγχων. Ο Ντρόστεν θεωρεί ότι τη Γερμανία δεν είναι ακόμη επαρκώς προετοιμασμένη για την επόμενη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. «Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα» είπε εν όψει της επικείμενης διεθνούς διάσκεψης για την Υγεία, World Health Summit, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Βερολίνο. «Η πανδημία τώρα ξεκινά για τα καλά. Και σε εμάς (σσ. στη Γερμανία)».

Από την άλλη, στη Σουηδία με την αμφιλεγόμενη πολιτική της αναφορικά με τον κορωνοϊό καθώς ήταν η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αποφάσισε να αποφύγει το lockdown κρατώντας ανοιχτά τα σχολεία, τα καταστήματα και τα μπαρ, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κάποιων μέτρων στην πρωτεύουσα, Στοκχόλμη, η οποία παρουσιάζει αύξηση κρουσμάτων.

«Στην Σουηδία, η κατάσταση είναι συγκριτικά σταθερότερη, αλλά έχουμε επίσης ενδείξεις ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας. Αυτό είναι ανησυχητικό. Απαιτείται να θέσουμε περιορισμούς στην συμπεριφορά μας», δήλωσε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λέβεν.

Δίπλα από τη Σουηδία, η Δανία αφού ανανέωσε τα εν ισχύ μέτρα, εξετάζει επίσης επιπλέον περιορισμούς έπειτα από το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει καταρτίσει λίστα με επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες η εξέλιξη της πανδημίας προκαλεί «μεγάλη ανησυχία» και σημαίνει αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Οι χώρες αυτές είναι οι εξής: Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία και Μάλτα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα