Με νέα άνοδο των S&P και Nasdaq έκλεισε η Wall Street

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν τη Δευτέρα S&P 500 και Nasdaq, με τον κλάδο της τεχνολογία να πρωταγωνιστεί στην άνοδο με οδηγό το Facebook, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε περίπου 150 μονάδες καθώς η ενέργεια και ο κλάδος των μεταφορών βρέθηκαν υπό πίεση.

Η μετοχή του Facebook σημείωσε άλμα πάνω από 4% μετά από μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση που απέρριψε μια αντιμονοπωλιακή καταγγελία της αμερικανικής Οµοσπονδιακής Επιτροπής Εµπορίου (FTC) και ενός συνασπισμού γενικών εισαγγελέων, οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από το 1 τρισ. δολ. για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης είναι η πέμπτη αμερικανική εταιρεία που ξεπερνά το επίπεδο του 1 τρισ. ακολουθώντας τις Apple, Microsoft, Amazon και τη μητρική της Google, Alphabet.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 150,57 μονάδες ή -0,44% στις 34.283,27 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 9,91 μονάδες ή 0,23% στις 4.290,61 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 140,12 μονάδες ή 0,98% στις 14.500,51 μονάδες.

Ο Dow ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα με συνολικά κέρδη 3,4%, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε 2,7% σημειώνοντας την καλύτερη εβδομάδα από τις αρχές Φεβρουαριου, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 2,4% που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο.

Τα κέρδη των δεικτών ακολούθησαν τις νέες διαβεβαιώσεις του διοικητή της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε προληπτικές αυξήσεις των επιτοκίων λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό, αλλά θα περιμένει να δει αποδείξεις. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του διοικητή της Fed οδήγησαν τον S&P 500 στο 31ο ρεκόρ του για το 2021 την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπάρχουν πάντως και στελέχη της Fed που εκφράζουν πλέον ανοιχτά την ανησυχία τους για την δυναμική του πληθωρισμού, τοποθετώντας την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του 2022, έναντι της πρόβλεψης της κεντρικής τράπεζας για δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, οι προπαρασκευαστικές εργασίες στο νομοσχέδιο για το πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών σημειώνουν περαιτέρω πρόοδο μετά και την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να αποσυνδέσει τελικά την τύχη του νομοσχεδίου με μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Από το μέτωπο της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έκκληση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας να επανέλθει η μάσκα ακόμα και στους εμβολιασμενους καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε δεκάδες χώρες.

Στις ΗΠΑ οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες φτάνουν πλέον τα 131 εκατ. Ή το 46,1% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού κέντρου ελέγχου των ασθενειών (CDC).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα